GEC Nera face pregătiri pentru 2019: Proiecte de voluntariat în Clisura Dunării

199

Grupul Ecologic de Colaborare Nera – organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit va implementa în anul 2019 activităţi de voluntariat destinate protecţiei mediului şi promovării ecoturismului în aria parcurilor naţionale şi naturale: Cheile Nerei – Beuşniţa, Porţile de Fier, Semenic – Cheile Caraşului, Vršačke Planine, Deliblatska Peščară şi Đjerdap de pe teritoriul României şi Serbiei. Programul de voluntariat se adresează elevilor şi studenţilor care şi-au identificat o vocaţie pentru acest gen de activităţi.

Miercuri 21 noiembrie 2018 la Şcoala Gimnazială “Atanasie Cojocaru” din Pojejena a avut loc o întâlnire între reprezentanţii GEC Nera şi elevi din localităţile Radimna, Pojejena, Belobreşca, Şuşca şi Divici destinat identificării participanţilor la programul de voluntariat ecologic din anul 2019. Întâlnirea s-a desfăşurat în cadrul parteneriatului încheiat cu aceasta ocazie de către GEC Nera şi Şcoala Gimnazială “Atanasie Cojocaru”.

În cadrul întâlnirii au fost identificaţi un număr de 22 de elevi şi profesori care îşi desfăşoară activitatea în şcolile şi liceele din Clisura de Sus a Dunării. Aceştia vor participa în perioada decembrie 2018 – martie 2019 la un curs de pregătire pentru dobândirea de cunoştinţe şi abilităţi necesare în activităţi destinate protecţiei mediului şi promovării ecoturismului urmând ca în perioada aprilie – noiembrie 2019 să se implice efectiv în acest gen de activităţi.

Din punctul de vedere al GEC Nera activităţile din programul de voluntariat sunt activităţi specifice proiectului “Parteneriat pentru protejarea şi promovarea atracţiilor turistice din aria parcurilor naturale şi naţionale din sudul Banatului’’ derulat de către GEC Nera în parteneriat cu şcolile şi liceele participante iar din punctul de vedere al şcolilor la care învaţă elevii participanţi, acestea sunt activităţi extracurriculare de educaţie ecologică destinate creării la elevi de reflexe pentru protejarea mediului şi promovarea atracţiilor turistice.

Ne bucurăm că şcoala noastră devine un centru de formare la elevi a unor asemenea reflexe deoarece cadrul natural de-a lungul Dunării şi tradiţiile populare ale românilor şi sârbilor din zonă ne îndreptăţesc să credem că avem cel puţin două atracţii turistice importante pe care trebuie să le păstram intacte” a spus la începutul întâlnirii Adriana Andronache – directorul Şcolii Gimnaziale “Atanasie Cojocaru din Pojena, iar Ramona Linţa Danu, coordonatorul zonal al activităţilor de voluntariat, a precizat cu aceeaşi ocazie că „a ne proteja şi conserva valorile locale, fie că este vorba de natura mirifică a zonei sau tradiţiile populare, este o datorie a fiecăruia dintre noi iar pe elevi trebuie să-i convingem de acest lucru altfel, mai târziu, vor trece pe lângă aceste valori fără să ştie că ele există”.

În perioada următoare activitatea de identificare a participanţilor la programul de voluntariat al GEC Nera din 2019 va continua şi în alte zone ale judeţului Caraş – Severin.