Anghel Saligny – unul dintre pionierii tehnicii mondiale

83

„Această trainică şi nepieritoare lucrare trebuie să arate lumii că vrednic este poporul român de frumoasa sa chemare la gurile Dunării şi porţile Orientului“. Cuvintele acestea au fost rostite de regele Carol I la 14 septembrie 1895, la ceremonia de inaugurare a podului de la Cernavodă. Cu cei 4.088 m, podul peste braţul Borcea şi cel peste Dunăre reprezentau cel mai lung complex de poduri din Europa şi al treilea din lume.

Pentru realizarea lor se organizase un concurs internaţional. Nemulţumit de ofertele firmelor străine, guvernul român i-a încredinţat sarcina lui Anghel Saligny.

Se trăgea din familia franceză Chatillon-Coligny, cu o primă atestare documentară din 944. Un urmaş află de la Mihail Kogălniceanu despre frumuseţile Moldovei şi acceptă propunerea lui Ion Ghica de a veni în principat ca profesor de franceză. S-a căsătorit aici cu o poloneză. Anghel Saligny a fost al doilea lor copil, născut la 2 mai 1854. A absolvit la numai 20 ani Politehnica din Berlin, Charlottenburg. I se oferă să rămână profesor la Politehnica din Dresda, dar refuză: „Deşi familia mea s-a născut din apele Loirei şi pe urmă a pribegit prin lume, noi am fost întotdeauna loiali, aşa că dacă o ţară ne-a dat azil şi ne-a recunoscut drept fiii ei, noi n-o putem trăda“.

Află toată povestea pe siteul eualegromania