Consiliul Județean Arad a semnat contractul pentru noul Spital de Psihiatrie de la Căpâlnaș

Consiliul Județean Arad a semnat astăzi un contract pentru construirea unui nou spital de psihiatrie în Căpâlnaș, Birchiș, în valoare de 4,5 milioane de euro, cu o contribuție a CJA de 120.000 de euro. Proiectul va fi finanțat din Programul Național de Dezvoltare Locală și reprezintă o etapă importantă a strategiei Consiliului Județean de dezvoltare a sistemului de sănătate publică din județul Arad.

„Consiliul Județean are o strategie de dezvoltare a sistemului arădean de sănătate publică, prin investiții în clădiri, aparatură și perfecționarea resursei umane. Am depus proiecte în valoare de 51,25 milioane de euro în anul 2017 pentru construirea și modernizarea de noi secții de spital, iar astăzi, discutăm la Arad despre faptul că începem în scurt timp să construim trei spitale noi: de Psihiatrie, de Oncologie și un complex pediatric pe șapte nivele, care va îngloba specializările de obstetrică-ginecologie și neonatologie. Consiliul Județean Arad realizează cele mai mari investiții în sistemul de sănătate publică din Arad, din ultimii 40 de ani, de la construirea Spitalului Județean! Suntem singurul Consiliu Județean din România care a construit un spital nou, din resursele sale proprii – Spitalul TBC, și vom fi printre puținele care construiesc Psihiatrie”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Noul Spital de Psihiatrie va avea 75 de paturi, iar garanția lucrării este de 10 ani. „Termenul de execuție este de 24 de luni. Contractul fiind semnat, următorul pas este întocmirea proiectului tehnic. Firma care va executa lucrarea este aceeași care a construit și spitalul TBC, deci are inclusiv experiența necesară pentru finalizarea acestei investiții, cu tot ce înseamnă: clădirea în sine, spații moderne de desfășurare a actului medical, cât și spații pentru activități complementare, specifice acestui gen de afecțiuni”, a subliniat Sergiu Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

,,În momentul de față Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș funcționează într-o clădire retrocedată, monument istoric, unde posibilitățile de recompartimentare, amenajare sau extindere sunt limitate, dacă nu chiar interzise. Aici nu sunt asigurate circuitele funcționale cerute de legislația în vigoare, de aceea a fost necesară construirea unei alte clădiri, unde să funcționeze o bucătărie, o farmacie, saloane, spații pentru petrecerea timpului liber, ergoterapie, cabinete, spații de izolare psihiatrică, epidemiologică, terenuri în aer liber”, a declarat Claudia Hotăran, manager al Spitalului de Psihiatrie Căpâlnaș.

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles