Păcăleala de pe Facebook de care să vă feriţi în această perioadă

Facebook este scena unei noi păcăleli zilele acestea, iar, ca de obicei, persoanele care au tendinta să dea click pe orice link sunt cele mai vulnerabile, scrie playtech.ro. Anuntul de avertizare a fost făcut de Centrul National de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Reprezentantii institutiei au transmis că au primit notificări de la persoane care au fost etichetate de prieteni de pe Facebook care făceau referire la accidente grave. Dacă vrei mai multe detalii, trebuie să dai click pe un link. Pasul următor este redirectionarea către o pagină web, unde trebuie să-ti introduci contul de Facebook (username si parolă), după care „primesti imagini de la accidentul respectiv”.

Cei de la CERT-RO au avertizat că grafica utilizată de atacatori este diferită de cea din pagina de autentificare obisnuită, deci nu ar trebui să fie dificil să-ti dai seama că toată treaba e o mare păcăleală. E de la sine înteles că nu trebuie să dai click dacă te lovesti de această situatie.

Din păcate, nu este singura păcăleală care circulă luna aceasta pe Facebook.

O altă campanie de tip phishing care tinteste către datele tale este cea a conturilor clonate. În acest caz, lucrurile stau în felul următor: primesti un mesaj de la un prieten de pe Facebook care îti zice că a primit o cerere de prietenie de la tine. Apoi îti zice să-ti verifici contul si să trimiti mesajul si către restul prietenilor tăi.

Ideea este ca tu să crezi că cineva si-a clonat contul de Facebook, adică si-a copiat imaginile si informatiile pentru a crea un cont duplicat. Apoi, acest cont ar putea trimite cereri de prietenie si mesaje prietenilor victimei pentru a afla diverse informatii despre aceasta, dar si pentru a da mesajele spam mai departe.

Nici în acest caz nu trebuie să trimiti mai departe mesajul pentru că s-ar putea să le cauzezi si prietenilor tăi probleme.

Cele mai citite

Related Articles