[FOTO] Montserrat Caballé a plecat astăzi la Freddie Mercury !

Deși nu îi plăcea să i se spună Divă, Montserrat Caballé lasă un gol imens în sufletul melomanilor, fiindcă prin plecarea ei, scena este tot mai goală…

Artista s-a născut pe 12 aprilie 1933, în Barcelona, sub numele Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch.

Primele lecții de canto le primește la Conservatorio Superior di Liceo, cunoscut în Catalonia sub denumirea alintată de Liceu, din Barcelona sub îndrumarea lui Napoleone Annavazzi, Eugenia Kemmeny și Conchita Badia, pe care îl absolvă în 1954 cu „Medalia de Aur”. A debutat în 1956, a susţinut peste 4.000 de recitaluri şi era una dintre ultimele mari dive ale operei.

După studii de perfecționare în Milano, primește în 1965 rolul lui Mimi din opera Boema de Puccini pe scena Teatrului de Operă din Basel, Elveția. În anii 1959 – 1962 cântă ca solistă la Opera din Bremen, Germania. În 1962 întreprinde un turneu în Mexic în rolul lui Manon din opera cu același nume de Massenet. În 1965, fără să fi făcut vreo probă, înlocuiește pe soprana Marilyn Horne, indisponibilă din motive medicale, într-un spectacol concertant la Carnegie Hall din New York, interpretând rolul titular din opera Lucrezia Borgia de Gaetano Donizetti.
„Nu mă consider o legendă a operei, nici ultima divă, aşa cum deseori scriu ziarele. Fiecare perioadă are divele ei, iar în cazul meu, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi fac treaba bine, cât mai bine posibil, la nivelul cel mai înalt”.

Astăzi, făcându-i un ultim Laudatio, realizăm poate cu tristețe însemnătatea marilor artiști ai lumii, fiindcă pe parcursul carierei sale, Caballé a împărţit scena cu mari artişti precum Luciano Pavarotti, Plácido Domingo şi José Carreras.

„Când cântam Manon Lescaut cu Plácido Domingo, care era minunat, el mi-a spus că descoperea o nouă lume cântând cu mine şi mie mi se întâmpla la fel. Cu José Carreras am avut o relaţie specială, eram vrăjiţi când ne ascultam reciproc. În ceea ce îl priveşte pe Luciano Pavarotti, el era ca un tată”.

Montserrat Caballé a fost căsătorită cu tenorul spaniol Bernabé Martí, fiica lor, Montserrat Martí, de asemenea cântăreață, a apărut în mai multe concerte alături de mama sa.

În calitate de ambasadoare UNESCO, Montserrat Caballé a desfășurat o activitate umanitară neobosită în sprijinul fundațiilor destinate ajutorării copiilor din țările subdezvoltate.

Montserat Caballé s-a remarcat nu numai ca o cântăreață de clasă internațională în muzica de operă, oratorii și lied-uri, ea a fost aclamată și pentru interpretarea așa-zisei U-Music, apărând alături de legendarul Freddie Mercury din grupul britanic „Queen” de muzică rock, cu care a inregistrat un album de discuri în 1988.

Nimeni nu poate uita pentru piesa „Barcelona”, iniţial lansată în 1987 şi folosită pentru Olimpiada din 1992, unde alături de Freddie Mercury electriza audiența… De astăzi sunt împreună pe scena Veșniciei…

Drum lin în Lumină, Montserrat Caballé!

Anca Bica Bălălău
Sursa-wikipedia