[FOTO-VIDEO] Emoții și flori la începutul noului an școlar

778

Școala este o poveste frumoasă cu un final fericit, aceasta a fost încurajarea pe care cei mai mici dintre școlari au primit-o astăzi la început de drum, când au pășit pentru prima dată în curtea școlii.

Toamna, spune un proverb popular se numără bobocii… dar în prima lună de toamnă, septembrie, tradiția este să înceapă școala… Pentru fiecare copil, dascăl sau părinte emoțiile, amintirile și visele sălășluiesc în lacrima unui nou început, pentru că fiecare dascăl sau părinte poartă la rândul său amintirea primei zi de școală, prietenia colegului de bancă sau icoana primului învățător…

De astăzi renasc toate aceste amintiri, de astăzi profesorii sunt acei cineva care vorbesc în unui copil, fiindcă un profesor îşi pune amprenta asupra eternităţii ; el nu poate şti niciodată până unde ajunge influenţa lui.

La Colegiului Național Traian Lalescu din Reșița cu emoție, zâmbete, plânsete, flori, speranțe au pășit sutele de elevi, de la cei mai mici la cei mai mari, asistați de pe margine de părinți, bunici, frați, dar și de foștii elevi ai Colegiului.

Festivitatea de deschidere a fost oficiată de directorul Colegiului, prof. Luminița Broască, însoțită de reprezentanții ai Bisericii, Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, Primăriei, Inspectoratului pentru situații de Urgență și cel de Jandarmi, alte cadre didactice.

După aceasta elevii s-au îndreptat spre sălile de clasă, unde cei mai mici au făcut cunoștință cu viitorii colegi, iar cei mai mari și-au povestit ce au făcut în vacanța de vară.

… şi la Școala Generală numărul 2 din Reșița a avut loc o fastuoasă festivitate de deschidere, oficiată de prof. Marius Șandru, directorul instituției, care a susținut o cuvântare de încurajare a elevilor, prezentând și rezultatele meritorii ale instituției la nivel național și internațional. Au mai participat reprezentanți ai Bisericii, Primăriei, ISU Semenic, Inspectoratului de jandarmi. Cei mai mici dintre elevi au pășit în curtea școlii așa cum se obișnuiește an de an, la Școala generală cu numărul 2 sub tradiționalul tunel de flori realizat de elevii mai mari.

Cea mai veche şcoală din Reşiţa care găzduieşte cel mai nou Colegiu Naţional din judeţ, “Diaconovici-Tietz” sau “Bastilia” cum este cunoscută instituţia de învăţământ din municipiul de pe Bârzava, şi-a deschis astăzi porţile pentru toate ciclurile de studiu. Amintim că, aici studiază în paralel preşcolarii şi elevii, atât cei majoritari cât şi cei aparţinători ai etniei germane din Caraş-Severin.

 

În Banatul de Munte, în Caraş-Severin și peste tot în țară porțile școlilor sunt neîncăpătoare, iar cel care deschide uşa unei şcoli, închide o închisoare și deschide zorii unei lumi care tresare cu fiecare vis împlinit al unui dascăl, al unui părinte, dar mai ales al unui copil.

——————————–

Ministrul Educaţiei Naţionale Valentin Popa a aprobat, prin ordin, structura anului şcolar 2018-2019. Potrivit documentului, cursurile noului an şcolar încep luni, 10 septembrie şi însumează 168 de zile lucrătoare , adică 34 de săptămâni.

În anul școlar 2018-2019, vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă, în perioada 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019, vacanţa intersemestrială între 2 şi 10 februarie 2019, vacanţa de primăvară, între 20 aprilie şi 5 mai 2019 şi vacanţa de vară, din 15 iunie până în 15 septembrie 2019. Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018.

De asemenea, pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfăşurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

Echipa Radio Reşiţa