[FOTO] Aretha Franklin, Regina muzicii Soul, a plecat în Veșnicie!

160

Motto: ”Toţi avem nevoie de respect, bărbat sau femeie, negru sau alb. Este dreptul fundamental al omului’’. Aretha Franklin

La 41 de ani de la plecarea în Cer a lui Elvis Presley, un alt mare artist al lumii, Aretha Franklin, Regina muzicii Soul, a plecat după opt ani de luptă cu cancerul.
Aretha Franklin a fost internată, în stare foarte gravă la spital, în Detroit, iar presa de peste Ocean scrie că Regina muzicii Soul, şi-ar fi luat adio de la toţi membri familiei.

Artista s-a născut pe 25 martie 1942, în Detroit şi a devenit un nume cunoscut în lumea întreagă pentru vocea extraordinară şi pentru talentul deosebit de a face o sală întreagă să îi asculte muzica cu atenţie şi mult respect. Versurile sale demonstrează ce femeie puternică este, motiv pentru care doamnele şi domnişoarele din lumea întreagă au considerat-o pe Aretha o sursă de inspiraţie.

Deși cunoscută pentru melodiile ei soul și fiind numită Regina muzicii Soul, a cântat de asemenea jazz, blues, R&B, muzică gospel și rock. Rolling Stone a clasat-o pe primul loc în topul „100 Greatest Singers of All Time”,iar în clasamentul „100 Greatest Artists of All Time” pe locul nouă.
A câștigat 18 premii Grammy competitive și două onorifice. Are 20 de single-uri pe locul unu în topul Hot R&B/Hip-Hop Songs și două pe primul loc în Billboard Hot 100: „Respect” (1967) și „I Knew You Were Waiting (For Me)” (1987), un duet cu George Michael. Din 1961, ea a avut un total de 45 de hit-uri în top 40 pe Billboard Hot 100.

Aretha Franklin mărturisea:’’Fii propriul tău artist şi fii întotdeauna încrezător în ceea ce faci. Dacă un cântec este despre ceva ce am trăit sau mi s-ar fi putut întâmpla, e bun. Dacă este complet străin pentru mine, nu m-aş putea plia şi nu aş putea transmite nimic prin el, pentru că despre asta este cu adevărat muzica “soul”.

Între anii 1967 și 1982 a avut 10 albume R&B pe locul unu, mai mult decât oricare altă femeie artist.

În anul  1987 a devenit primul  artist femeie ce a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame.

Conform publicației Time, este una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea
Versurile sale demonstrează ce femeie puternică a fost, motiv pentru care doamnele şi domnişoarele din lumea întreagă au considerat-o pe Aretha o sursă de inspiraţie.

Funeraliile Arethei Franklin vor avea loc pe 31 augusţ în oraşul său natal Detroiţ după două zile în care publicul îi va putea aduce un ultim omagiu, au anunţat vineri media locale citând familia artistei, relatează AFP.

Cântăreaţa va fi înmormântată în cimitirul din oraş în care sunt înhumaţi tatăl ei şi trei dintre fraţii şi surorile ei, a precizat Gwendolyn Quinn.

Epilog : ‘’Uneori, ceea ce cauţi este deja acolo’’. Aretha Franklin

Anca Bica Bălălău
Sursa wikipedia