Ascultă Radio România Reșița Live

E bine să bei, dar cu moderaţie

E bine să bei, dar cu moderaţie

Articol editat de Alin Datcu, 6 ianuarie 2014, 11:05 / actualizat: 6 ianuarie 2014, 17:30

Berea poate preveni inclusiv depresia. Peste 38.000 de persoane au participat la un studiu privind comportamentele de consum şi sănătatea mintală efectuat de institutul Nord-Trondelag Helath Study cu sediul în Norvegia, studiu citat de Centrului de Studii despre Bere, Sănănate şi Nutriţie din Bucureşti. Din cercetare a reieşit că cei care consumă bere în cantităţi moderate sunt expuşi unui risc mai mic de a suferi din cauza depresiei, în comparaţie cu cei care nu consumă alcool sau îl consumă abuziv. Aceeaşi băutură atât de îndrăgită de prietenii, taţii ori soţii noştri poate proteja de demenţă. Persoanele care consumă bere cu moderaţie prezintă un risc cu 54% mai redus de a dezvolta afecţiuni degenerative şi de a suferi pierderi de memorie, potrivit mai multor cercetări desfăşurate în mediile academice internaţionale şi publicate în Jurnalul Asociaţiei Americane a medicilor. Cercetările au arătat că berea consumată în cantităţi moderate – doza zilnică recomandată în cazul femeilor este 330 mililitri de bere şi în cazul bărbaţilor, de 660 mililitri de bere – poate reduce riscul de declin cognitiv şi demenţă. O altă veste medicală bună ar fi că berea poate contribui şi la prevenirea apariţiei pietrelor la rinichi, consumul moderat reducând cu până la 21% riscul apariţiei calculilor renali, potrivit unui studiu realizat de către Departamentul de Nutriţie al Şcolii Publice de Sănătate Harvard.

Vinul roşu s-ar putea dovedi un element-cheie în lupta contra cancerului de prostată. Cercetătorii de la Universitatea Missouri din Statele Unite au descoperit că resveratrolul, un compus existent în coaja strugurilor şi în vinul roşu face ca tumorile să devină mai sensibile – şi deci mai uşor de distrus – în faţa radioterapiei. Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Complutense din Madrid spune că vinul roşu poate scădea nivelul colesterolului din sânge. Astfel, participanţii la cercetare care nu aveau probleme cu nivelul colesterolului şi care au consumat suplimente alimentare care aveau la bază vinul roşu au constatat că nivelul colesterolului LDL – supranumit „colesterolul rău” – a scăzut cu aproximativ 9%. Şi pentru că tot suntem în sezonul lui „Hapciu”, aflaţi şi că despre vinul roşu se mai spune că luptă împotriva răcelii. Afirmaţia este susţinută de un studiu publicat în 2010, în American Journal of Epidemiology şi la care au participat 4.000 de studenţi din cinci universităţi spaniole. S-a demonstrat că, în cazul celor care consumau aproximativ 14 pahare de vin roşu pe săptămână, şansele de a contracta o răceală în decursul unui an erau şi cu 40% mai reduse.

Etichete:
Ultima Lună Plină din 2025: „Luna Rece”, spectacolul ceresc al începutului de iarnă
Fapt divers miercuri, 3 decembrie 2025, 22:22

Ultima Lună Plină din 2025: „Luna Rece”, spectacolul ceresc al începutului de iarnă

Pe 4 decembrie 2025, cerul va găzdui ultima Lună Plină a anului, un eveniment astronomic deosebit, încărcat de simbolism și apreciat pentru...

Ultima Lună Plină din 2025: „Luna Rece”, spectacolul ceresc al începutului de iarnă
3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi
Fapt divers miercuri, 3 decembrie 2025, 06:57

3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit, în 1992, ca ziua de 3 decembrie să fie Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi....

3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi
Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?
Fapt divers luni, 1 decembrie 2025, 08:52

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?

Un doctor în sociologia practicilor alimentare și un jurnalist specializat în gastronomie au explicat pentru HotNews.ro de când și mai ales de...

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?
Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 15:26

Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România

Un pas înainte pentru Via Transilvanica: prototipul care schimbă ideea de ospitalitate rurală Asociația Tășuleasa Social a prezentat la Brașov...

Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:46

Sfântul Andrei – tradiții și obiceiuri. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică

Sfântul Andrei, apostolul românilor este sărbătorit pe 30 noiembrie de creştinii ortodocşi şi catolici de pretutindeni. Sfântul Sinod a...

Sfântul Andrei – tradiții și obiceiuri. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:40

Benefiicile ceaiului

Ceaiul, alături de cafea, este una dintre băuturile consumate peste tot în lume.Fie că vorbim de ceaiurile preparate prin infuzare, decoct sau...

Benefiicile ceaiului
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:01

Credincioşii romano-catolici au intrat în Advent – începutul noului an bisericesc şi perioada de reculegere şi post de dinaintea Crăciunului

Adventul – începutul noului an bisericesc în Biserica Romano-Catolică În calendarul Bisericii Romano-Catolice, noul an bisericesc debutează...

Credincioşii romano-catolici au intrat în Advent – începutul noului an bisericesc şi perioada de reculegere şi post de dinaintea Crăciunului
Fapt divers sâmbătă, 29 noiembrie 2025, 10:00

Două operații complexe de hernie hiatală, realizate laparoscopic de dr. Elian Al-Aqrabawi și echipa sa

Operația de hernie hiatală este una dintre intervențiile cu cel mai mare grad de dificultate în chirurgia digestivă, necesitând experiență...

Două operații complexe de hernie hiatală, realizate laparoscopic de dr. Elian Al-Aqrabawi și echipa sa