badnjiakComunitatea sârbă din Banat va sărbători Nașterea Domnului marţi, 7 ianuarie. Nu doar sârbii, ci și rușii lipoveni, ucrainenii, bulgarii și armenii vor marca atunci Crăciunul pe rit vechi. Sărbătoarea a început încă din seara de Ajun, în 6 ianuarie, când şi etnicii sârbi din Reşiţa s-au adunat la slujba de vecernie, celebrată la Biserica din cartierul Moroasa. Tot atunci, conform tradiției, au aprins o creangă groasă de stejar (badnjak – în sârbă), care simbolizează lemnul adus de păstori și aprins de Iosif pentru a-l încălzi pe Pruncul Sfânt. După slujba din Ajun, sârbii merg la casele lor unde vor consuma bucate de post, precum tăieței cu mac sau nucă, plăcintă cu dovleac, fasole, dar și cesnița – o prăjitură tradițională cu nucă și stafide. Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a fost prezent la Biserica din cartierul reşiţean Moroasa şi a urmărit desfăşurarea evenimentului:

În dimineața de 7 ianuarie, de la ora 10.00 se va oficia Sfânta Liturghie de Crăciun, iar în după-amiaza zilei, membrii comunității sârbe vor petrece în familie sfintele sărbători.

Creştinii ortodocşi de stil vechi respectă tradiţiile şi obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea că sărbătorile de iarnă sunt decalate cu 13 zile din cauza refuzului lor de a trece la Calendarul Gregorian. Cele câteva mii de sârbi din Banat vor sărbători în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, Revelionul.