252 de ani de istorie industrială la Reşiţa: 3 iulie 1771 – 3 iulie 2023

Istoria industriei începe în anul 1771, când au fost înființate Uzinele din Reșița, pentru producerea și prelucrarea metalului.

Platforma industrială a fost înființată în timpul domniei împărătesei Maria Tereza, la 3 iulie 1771, când s-au pus în funcțiune două furnale și forja, pe malul stâng al râului Bârzava. Uzina s-a dezvoltat treptat în decursul istoriei, extinzându-se geografic pe măsura diversificării domeniilor de producție.

Nașterea Reșiței moderne. La 3 iulie 1771, călugărul franciscan Michael Grozdich, administrator parohial la Caraşova celebra sfințirea celor două furnale nou construite, în locul montan numit Reșița, care au fost botezate cu acest prilej “Franciscus” şi “Josephus”.

În anul 1872 se construiește fabrica de șuruburi din Anina (în prezent activ în conservare).

Între 1886-1975, se realizează dotări succesive la platforma veche de pe malul râului Bârzava.

Între 1954-1978 uzina se extinde prin construirea platformei sectoarelor calde (Mociur).

Între 1970-1972 extinderea continuă prin construirea platformei Direcției Cercetare Proiectare, la ieșirea din Reșița, spre Caransebeş.

Între 1975-1980 se construiește platforma Câlnicel, în extremitatea nordică a municipiului Reșița, în vecinătatea cartierului Câlnic.

Uzinele se extind în decursul timpului, cuprinzând și alte clădiri din cadrul orașului. La începutul secolului XXI, suprafața sa totală cuprindea 98 de hectare, dintre care 68,7 hectare platforme industriale și 25,5 hectare clădiri și hale acoperite.

Istoria industriei în Banatul de Munte începe în anul 1771, odată cu înființarea la 3 iulie a uzinelor pentru producerea și prelucrarea metalului la Reşiţa. Istoricul reşiţean dr. Flavius Bozu, despre fenomenul celor 252 de ani de industrie metalurgică în spaţiul carpato-danubian:

dr. ist. Flavius Bozu

Uzinele sunt situate în municipiul Reşiţa în partea de sud-vest a României, pe valea râului Bârzava.

Sursa: wikipedia

De același autor

Related Articles