[FOTO] Maratonul cultural “7 zile – 7 arte” sub auspicii sumbre… la Reşiţa

399

[UPDATE] Maratonul “7 zile – 7 arte” ajuns la cea de-a XXXVI-a ediţie, o manifestare simbol pentru Cetatea de Foc de la poale de Semenic, a debutat în după-amiaza de vineri, 11 mai sub auspicii destul de sumbre în ceea ce priveşte viitorul laturei culturale a uneia dintre cele mai mari instituţii de profil, ameninţată cu falimetul.

Marian Apostol, directorul Casei de Cultură din municipiul de pe Bârzava, vădit marcat de situaţie a precizat pentru Radio Reşiţa:

“Astăzi s-au deschis manifestările culturale 7 zile pentru 7 arte, cu o expoziţie de pictură ocazionată de împlinirea a 70 de ani a Şcolii Populare de artă şi meserii “Ion Românu”; au expus foşti elevi ai acestei şcoli. O expoziţie frumoasă din punctul nostru de vedere, care scoate în evidenţă faptul că această şcoală a fost un formator de artişti în acest domeniu. Vom continua până în data de 17 cu alte acţiuni culturale. (…) Probabil este ultima formă de manifestare în această administrare a activităţilor culturale din Casa de Cultură Reşiţa, am însă convingerea că vom găsi suficiente resurse umane, idei, oameni care să-şi asume pe mai departe păstrarea acestei importante clădiri în circuitul cultural al Reşiţei.”

Sub presiunea falimentului, organizatorii evenimentului şi partenerii acestora au prezentat reşiţenilor vernisajul unei expoziţii de pictură a artiştilor plastici formaţi la şcoala maestrului Petru Galiş. Despre 7 decenii de artă, plasticienii Casimir Kurta şi Matei Mircioane:

“Un eveniment deosebit pentru că omagiul adus acestui profesor care a făcut şcoala de artă plastică din Reşiţa, a modelat mai multe generaţii de artişti şi foarte mulţi dintre aceştia îl consideră drept mentor. Petru Galiş i-a învăţat pe cei din jurul lui cum să privească viaţa, nu numai picturile. Printre alte vorbe pe care el le-a rostit şi eu am rămas în inimă chiar în prima zi când m-am întâlnit cu el la Şcoala Populară de Artă, la începutul anilor 80, a fost: “Vă felicit că aţi venit la acest curs, dacă nu pot să vă învăţ altceva, o să vă învâţ să priviţi lumea colorat”, sublinia artistul plastic şi omul de litere, Matei Mircioane.   

… iar Casimir Kurta a concluzionat că, Petru Galiş a fost  “un profesor extraordinar de bun, un pedagog foarte bun de la care toţi am avut de învăţat. Cine a vrut a învăţat…”.

Marian Apostol a conchis că, deşi de neevitat finalitatea statutului falimentar al instituţiei, tradiţia manifestărilor de primăvară va continua.

***

Proiectul cultural-artistic „7 zile – 7 arte” se va desfăşura, începând de astăzi, timp de o săptămână, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa.

În decursul acestui interval vor avea loc vernisaje de artă plastică, lansări de carte, spectacole de muzică şi teatru, dezbateri pe teme culturale. Maratonul cultural se deschide astăzi la ora 17.00 în sala “Horaţiu Vornica” cu expoziţia de artă plastică realizată de foştii elevi ai profesorului Petru Galiş de la Şcoala de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa.

Cuvântul de deschidere al evenimentelor îl va avea directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Marian Apostol, iar despre artişti şi lucrările lor va vorbi criticul Ada D. Cruceanu.

Marian Apostol a declarat pentru Radio Reşiţa că, expoziţia este un eveniment aniversar prilejuit de împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea Şcolii de Arte şi Meserii „Ion Românu” fosta Şcoala populară de Artă, precum şi un omagiu adus profesorului Petru Galiş. (Hardy Cvoica)