Chirurgii vor să știe: Cine răspunde?

131

Şedinţa ordinară a Consiliului judeţean Caraș-Severin de astăzi, a fost una cu scântei din cauza unui singur proiect de hotărâre: desfiinţarea liniei a doua de gardă la chirurgie.

Iniţial, în anul 2017, Comitetul Director al Spitalului judeţean de Urgenţă a solicitat Consiliului de administraţie al spitalului aprobarea înfiinţării celei de-a doua linii de gardă în specialitatea Chirurgie generală, datorită creşterii numărului de urgenţe de gardă, care solicită intervenţii chirurgicale dificile şi riscante.

Ca atare, Consiliul judeţeana aprobat această a doua linie de gardă în 20 iunie 2017.

Consilierul judeţean PMP şi totodată preşedintele consiliului de administraţie al unităţii medicale, dr. Paul Purea a venit cu cifre şi argumente cu privire la desfiinţarea acesteia.

El a prezentat situaţia după ce a fost monitorizată activitatea celei de-a doua linii de gardă la chirurgie timp de o lună:

Dintr-o lună, 17 zile cu urgenţe, iar dintre toate urgenţele astea aproape toate puteau fi făcute de un medic specialist, nu de doi medici primari. Să o luăm şi altfel: 13 zile de gardă înmulţit la doi, sunt 26 de zile, înmulţiţi cu orele de gardă în care se iau atâţia bani şi nu se face nimica” – a explicat Paul Purea.

S-a mai constatat că nu există nici o deosebire semnificativă în activitatea liniei de gardă la chirurgie nici după înfiinţarea celei de-a doua linii , deoarece nu a crescut numărul intervenţiilor efectuate şi nici complexitatea cazurilor rezolvate.

În apărarea colegilor săi şi a venit consilierul Jaro Marşalik – care este chiar medic chirurg.

Problema noastră este de legalitate în cazul în care se întâmplă ceva. Cine răspunde în faţa legii? Care sunt procedurile pentru că legea spune că trebuie să fie 2 chirurgi în operaţie, da? Asta este toată problema. O dată pe lună un bolnav dacă vine, nu trebuie să vină în fiecare zi. Părerea mea. Reversul: păi în ultimele 3 luni, pompierii n-au avut nici un incendiu. Păi hai să-i desfiinţăm. Dar dacă în a 4-a lună este un incendiu, cine răspunde? Noi atâta vrem să ştim” – a afirmat acesta.

Totuşi se pune o întrebare: dacă această a doua linie de gardă a fost înfiinţată abia din iunie 2017, până atunci, cine a răspuns?

În final, deşi consilierii liberali s-au abţinut de la vot, proiectul de hotărâre care viza desfiinţarea celei de-a doua linii de gardă a fost adoptat.(Daniela Tudor)