[AUDIO] Cumpăna dintre ani la pemii din Gărâna. Tradiţii şi obiceiuri strămoşeşti

În Banat, tradiţiile creştineşti s-au împletit, în preajma sărbătorilor de iarnă cu tradiţiile laice, rezultând un amalgam de obiceiuri care dau farmec acestora.

De la Theresia Weinfurter din Gărâna aflăm cum au sărbătorit pemii (n.r. etnicii germani din satele montane Gărâna, Brebu Nou şi Lindenfeld din Caraş-Severin), ultima zi din an, Revelionul şi trecerea în Anul Nou:

“Tot satul ne-am întâlnit la biserică. Tineretul s-a îmbrăcat în haine de port şi s-au dus la Căminul cultural  unde cânta muzica până la ora 12.00 noaptea. Atunci a început lumea să ureze de Anul Nou. Ne-am dus acasă să mâncăm cârnaţi afumaţi şi ne-am întors la cămin şi am jucat mai departe. Spre dimineaţă ne-am dus la naşi, la unchi, la mătuşi, la vecini, ne-am dus de la casă la casă şi le-am urat La Mulţi Ani!. Ne-am dus băieţi, fete, dar întotdeauna s-a căutat să intre un băiat înainte să nu fie fată aşa se zicea că băiatul aduce norocul.”

Numeroasele etnii care au trăit în Banat de-a lungul timpului şi-au lăsat amprenta asupra tradiţiilor locale, fie că este vorba despre obiceiuri religioase sau nu.

Foto: arhivă

De același autor

Related Articles