[FOTO] Sarmizegetusa Regia se redeschide pentru vizitare

211

Situl Sarmizegetusa Regia, capitala Regatului Dac, este pregătit să-și primească vizitatorii, începând de mâine.
Monumentul UNESCO a fost închis la începutul acestei luni pentru o serie de lucrări de restaurare și conservare. Au fost înlocuiţi stâlpii din lemn la marele templu circular şi s-a înlocuit gardul metalic cu gard din lemn la drumul pavat. Lucrările s-au încheiat înainte de termenul stabilit în contract.
Consiliul Județean Hunedoara și Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice organizează mâine, începând cu ora 10.00, evenimentul Redeschiderea Sarmizegetusei. Cu acest prilej, intrarea vizitatorilor va fi liberă.

Citeşte şi: Reconfigurare traseu. Fără Cetatea Sarmizegetusa Regia

Până la 01 decembrie, situl va fi deschis între orele 09.00 -18.00. în mod normal, tarifele de vizitare sunt următoarele: adulţi – 10 lei, elevi, studenţi şi pensionari – 5 lei, ghidaj audio – 20 lei, taxa filmare şi foto comercială – 300 lei.

Sarmizegetusa Regia a fost centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100. Templele şi sanctuarele ei au fost dispuse pe două terase, iar unii istorici au stabilit că au fost ridicate unele din vremea regelui Burebista, iar altele în vremea lui Decebal, în care aşezarea s-a aflat în apogeul dezvoltării sale economice, potrivit unor istorici.
În prezent, situl arheologic este inclus în patrimoniul UNESCO, alături de alte cinci cetăţi dacice şi este unul dintre cele mai populare minumente istorice ale ţării.

(Sebastian Dragomir)