Este un moment de aducere aminte pentru toate dovezile de dragoste pe care ni le oferă prietenii noştri patrupezi, un prilej pentru a face donaţii pentru adăposturile de câini sau de a adopta un prieten blănos.

În lume, există nenumărate rase de câini, peste 500 de milioane de exemplare, cu caracteristici şi personalităţi unice, dar care au un numitor comun – aceşti tovarăşi iubitori şi minunaţi sunt nişte fiinţe fascinante.

1. Cairo, câinele erou din Pakistan

Pe 2 mai 2011, Cairo a însoţit echipa SEAL în timpul raidului din Abbottabad, Pakistan, ce a avut drept scop eliminarea lui Osama Bin Laden. Misiunea lui Cairo a fost să găsească orice persoană care încerca să scape din clădirea în care a fost prins Bin Laden.

2. Dozer, câinele maratonist

Într- zi, Dozer, un golden de trei ani, a văzut o grămadă de oameni alergând prin dreptul casei lui din Fulton, Maryland. A fost atât de încântaţ încât a ieşit din curte şi a început să alerge cu ei. După şapte mile, Dozer a trecut linia de sosire a maratonului Maryland Half, un eveniment de strângere de fonduri pentru un centru de cercetare a cancerului de la Universitatea din Maryland. A doua zi s-a întors acasă atât de obosit încât proprietarii săi l-au dus la veterinar.

Oficialii, care iniţial nu au ştiut că Dozer era singur, i-au acordat ulterior un premiu special.

Acum, Dozer are propria pagină de Facebook şi a strâns 21.000 de dolari pentru centrul de cercetare!

3. Lada, un babysitte loial

Olga, o femeie de 22 de ani din Saratov, Rusia, şi-a luat băieţelul şi câinele la o întâlnire cu prietenii. După câteva băuturi, Olga a plecat spre casă, lăsând copilul în urmă. Din fericire, câinele Lada a rămas cu copilul. Olga s-a trezit dimineaţa următoare şi a constatat lipsa băieţelului şi a crezut că a fost răpit. Tatăl femeii a mers în parc şi l-a găsit pe Vadim, ud şi înfometaţ dar nevătămat. Lada, rottweiler-ul familiei, păzise copilul toată noaptea. După această întâmplare, Vadim a fost dat în grija bunicii.

4. Belle a sunat la 911

Kevin Weaver are diabet. El are, de asemenea, un beagle special instruit pe nume Belle, care poate sesiza când apar modificări semnificative la nivelul zahărului din sângele bolnavului. În vara anului 2006, Weaver a suferit o criză şi a leşinat. Belle a ajuns la telefonul mobil stăpânului său şi a apăsat tasta 9, exact aşa cum fusese instruită. Numărul era programat să apeleze 911, iar salvatorii au sosit curând.

Ulterior, Belle a primit premiul VITA Wireless Samaritan, acordat celor care folosesc telefoanele mobile pentru a salva vieţi. Belle a fost primul câine care a primit acest premiu.

5. Dorado, ghidul curajos

Omar Eduardo Rivera este un IT-ist nevăzător care foloseşte un câine special antrenat să ajute persoanele fără vedere. Pe 11 septembrie 2001, Rivera lucra la etajul 71 al World Trade Center, când avionul a lovit clădirea în care se afla. Câinele lui, Dorado, se afla sub birou, ca de fiecare dată. Pe măsură ce timpul trecea, Rivera simţea miros de fum şi auzea haosul de pe scări. L-a eliberat pe Dorado din lesă, sperând că acesta se va putea salva. Câinele a ignorat ordinul stăpânului şi l-a condus pe acesta 70 de etaje mai jos. În tot acel haoş cei doi au fost despărţiţi pentru câteva minute, dar Dorado a găsit drumul înapoi la Rivera şi au continuat coborârea. Au ajuns la parter după o oră, cu câteva minute înainte de prăbuşirea clădirii.

6. Chaser, un câine titrat

Chaser, un border collie, aparţine unui profesor de psihologie pensionar. John W. Pilley a citit despre un câine care a învăţat să recunoască 200 de substantive germane şi a fost curios să vadă dacă Chaser ar putea învăţa şi el. Lucrând cu câinele timp de aproximativ cinci ore pe zi, Chaser a învăţat să recunoască, zilnic, zeci de obiecte noi. A ajuns la 1.022 de substantive! De-a lungul timpului, Chaser a înţeles că învăţarea cuvintelor este locul ei de muncă, iar Pilley, în vârstă de 82 de ani, a trecut acum la verbe şi la gramatica de bază.

7. Dexter, eroul de război

Dexter CO67, acum pensionar, a luat parte, timp de şase ani, la nenumărate misiuni în Afganistan – a detectat un camion plin cu explozibil şi a salvat cel puţin o mie de militari şi civili. După încheierea serviciului militar, a fost programat programat pentru eutanasiere din cauza unor probleme la şold şi a faptului că odată scoşi la pensie, câinii militari sunt greu de adoptat.

Partenerul său, Kathleen Ellison, a luptat pentru salvarea lui Dexter, împreună cu organizaţia Military Working Dog Adoptions. Veteranul Danny Scheurer, care a lucrat cu câini în timpul serviciului său militar, l-a adoptat pe Dexter şi l-a dus acasă la Spring Grove, Illinois.

Dexter a devenit primul membru canin al Legiunii Americane când a fost acceptat ca membru cu drepturi depline de Fox Lake American Legion Post 703.

În tranşee sau în spatele frontului, cel mai bun prieten al omului – câinele – a luptat alături de camarazii săi în cele mai diferite posturi, în funcţie de mărime, inteligenţă şi pregătire.

Aproximativ un milion de câini au murit în timpul Primului Război Mondial, mulţi dintre ei ducându-şi misiunile până la capăt.

Estimările arată că, din 1918, Germania a folosit 30.000 de câini, Franţa şi Belgia, peste 20.000 şi Italia, 3.000. La începutul conflagraţiei, America avea un număr mic de câini pe fronţ urmând ca mai târziu, armata americană să deţină cei mai mulţi şi mai decoraţi câini de pe front.

8. Sergentul american Stubby

Este cel mai decorat câine al Primului Război Mondial şi singurul din istorie avansat la gradul de sergent. În 1917, John Conroy, soldat în armata americană, a găsit în campusul unei universităţi un Pit Bull abandonat pe care l-a adoptat şi antrenat ca pe un adevărat soldat. Stubby a ajuns pe front la bordul navei „SS Minnesota” şi a participat la nenumărate ofensive. Curajul său a fost răsplătit cu peste 10 medalii, i s-a acordat gradul de sergent şi i s-a ridicat o statuie, pe care stă scris: „Căinele-erou al Primului Război Mondial, Sergentul Stubby”.

Pe front învăţase să detecteze gazele otravitoare şi să-şi avertizeze la timp camarazii, să localizeze soldaţii răniţi şi să-i transporte la loc sigur. Tot el este cel care a prinş de unul singur, un spion german.

În 1918, curajosul Stubby a fost lovit de o grenadă germană şi internat într-un spital militar. A fost operat de urgenţă şi după câteva luni de recuperare a revenit pe front.

Camarazii din compania 102 infanterie i-au confecţionat o jachetă asemănătoare celor purtate de ei, pe care i-au decorat-o cu rangul şi medaliile obţinute – Inima Purpurie, Medalia de Verdun, Medalia Republicii Franceze “Grande War Medal” etc.

După război, Stubby s-a reîntors în SUA, devenind o adevărată vedetă.

sursa: telegrafonline.ro

foto: k9spot.com