Clinica Nera, singura unitate de recuperare oncologică din ţară se pregăteşte să-şi deschidă porţile. După 3 ani de investiţii lucrările la departamentul de cercetare au fost finalizate şi toată aparatura a fost instalată.

Centrul va fi organizat într-o structură arhitecturală de tip sanatoriu şi va avea 45 de saloane. Pacienţii vor fi gazduiţi în saloane moderne, cu un pat şi grup sanitar propriu. De asemenea, de jur împrejurul clinicii va fi amenajată şi o gradină botanică. Cu cei 4 milioane de euro lucrătile vor fi finalizate, în acest an, dă asigurări prof. univ. dr. Pavel Chirilă:

În urmă cu câteva zile ne-a fost aprobată o finanţare importantă pe care o aşteptăm încă de anul trecut. Cu aceşti 4 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării o să construim cele 45 de saloane. Pentru aceşti bani am făcut şi un studiu de fezabilitate mai elaborat şi de asta a durat atât. Am avut nevoie de avize, de aprobări, nu a fost uşor dar ne bucurăm că am reuşit. Să ştiţi că am primit şi ordinul de începere a lucrărilor. În momentul de faţă lucrăm la documentaţia necesară pentru licitaţie şi sperăm cât de repede să deschidem şantierul pentru că ne dorim ca în acest an bolnavii care suferă de cancer să beneficieze de serviciile noastre. Clar o să facem tot posibilul să deschidem în acest an clinica, acum că avem şi această sumă importantă care ne ajută să finalizăm acest proiect important şi unic în ţară”, a precizat pentru Radio Reşiţa profesorul universitar, medicul Pavel Chirilă.

Clinica Nera va fi dedicată în totalitate pacienţilor bolnavi de cancer. Pacienţii vor fi îngrijiţi cu atenţie de 30 de măicuţe, absolvente de şcoală sanitară dar şi de personal specializat. Pâna în prezent în România nu există niciun centru de recuperare oncologică, iar harta incidenţei cancerului indică zona de vest a ţării cu cele mai mari valori de îmbolnăvire, a mai spus doctorul. Judeţul Caraş-Severin chiar avea nevoie de o astfel de clinică având în vedere statisticile îngrijorătoare ale Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare că judeţul ocupă locuri fruntaşe la mai multe tipuri de cancer, cum ar fi: de sân, de col uterin şi de colon.

Doar anul trecut au fost depistate  915 cazuri noi de cancer, pe lângă cei peste 7.935 de bolnavi deja înregistraţi. Şi în România, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauză care sporeşte rata anuală de mortalitate la nivel naţional. Cancerul este o boală invazivă care, slăbeşte organismul şi distruge ţesuturile în care se instalează. Proiectul Clinica Nera este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de 5 milioane de euro, 60% din această suma fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuţie locală şi voluntară.

Campania umanitară „Muzică pentru viaţă” desfăşurată de Radio Reşiţa împreună cu Crucea Roşie a avut un real succes! O confirmă şi profesorul universitar, medicul Pavel Chirilă, cel care se chinuie de 3 ani să finalizeze Clinica de Recuperare Oncologică, de la Slatina Nera, unică în România. Cu cei 195 de mii de lei primiţi de la oamenii cu suflet mare din toată ţara, unitatea medicală are mari şanse să fie inaugurată mai devreme, spre bucuria bolnavilor de cancer. Medicul Pavel Chirilă:

În primul rând, suma strânsă demonstrează eficienţa dumneavostră, a celor de la Radio Reşiţa pentru că rareori s-a mai întâmplat să colectăm o asemenea sumă pentru Clinica Nera. Vă spun sincer că doar nişte prieteni personali au mai donat atât de mult. În al doilea rând vă pot spune că este un lucru minunat pentru oamenii de acolo din zonă, înseamnă că întradevăr s-a schimbat ceva în România. Ce pot să spun, am mai încercat multe campanii şi nu am ajuns la suma asta niciodată. În orice caz acest lucru a demonstrat că până la urmă oamenii din Caraş-Severin, au înţeles şi importanţa proiectului şi în mod sigur, voi cei de la Radio Reşiţa aţi ştiut să ajungeţi la inima lor. Trebuie să va mai spun că aceşti bani îi folosim la construirea saloanelor, care sunt ultimul obiectiv în acest proiect. Şi astfel vom putea deschide Clinica în primăvară sau cel târziu în vară, oricum mult mai devreme decât ne-am imaginat iniţial. Mulţumim şi dumneavostră şi donatorilor”, a mai precizat profesorul universitar, medicul Pavel Chirilă.

Daiana Roşca