Aderarea la Schengen, discutată de Consiliul European

comisia-europeanaPreşedintele Comisiei Europene a declarat că România şi Bulgaria nu vor putea adera la Schengen la 1 ianuarie pentru că nu există unanimitate la nivelul statelor comunitare. Consiliul European pe probleme de justiţie si afaceri interne discut astăzi la Bruxelles despre aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, însă nu este aşteptată o decizie în acest sens. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Duaro Barroso, a declarat de altfel recent că cele două ţări nu vor putea adera la Schengen la 1 ianuarie 2014, chiar dacă îndeplinesc condiţiile tehnice, pentru că nu există unanimitate în această privinţă la nivelul statelor comunitare. Ministrul de externe Titus Corlăţean a admis miercuri că este un climat politic complicat.
“Dacă există în continuare – şi este posibil să existe – dificultăţi din partea unor state membre, puţine la număr, să adoptăm o decizie acum, în mod evident va exista o agendă viitoare, pentru că obiectivul rămâne un obiectiv legitim al României.
Ceea ce a spus preşedintele Barroso a fost extrem de sugestiv şi nu mai merită completaţ spune foarte clar care sunt motivaţiile europene, interne, sociale, economice, aceste tentaţii populiste de a amesteca subiecte care nu au niciun fel de legătură”, a spus Titus Corlăţeam.
Premierul Victor Ponta l-a mandatat pe ministrul de interne Radu Stroe să le transmită oficialităţilor europene că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen, dar nu mai vrea să fie stabilită o dată care apoi, eventual, să fie amânată.

Cele mai citite

Related Articles