Jaf de proporţii la Castelul Huniazilor. Hoţii au furat 170.000 de lei

563

Hoţii au furat 170.000 de lei de la Castelul Huniazilor din Hunedoara. Furtul a fost semnalat în această dimineaţă, în jurul orei 7.00, de către agentul unei firme de pază. Banii au reprezentat încasările de la turiştii care au vizitat castelul la sfârşitul săptămânii trecute.

Agentul de pază a declarat poliţiştilor că a constatat că persoane necunoscute au pătruns în incinta castelului și, prin spargerea unui geam, au sustras din casa de bilete suma provenită din încasări.

Ce spun autoritățile despre jaful de la Castelul Corvinilor

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara, Bogdan Niţu, a declarat că s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat. În prezent se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, în vederea identificării făptuitorilor şi a recuperării prejudiciului.

Castelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor sau al Huniazilor, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Castelul a fost construit în secolul XV, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, când voievodul Transilvaniei a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-o fortăreaţă impunătoare, luxoasă şi indestructibilă în faţa atacurilor armate. În prezent, monumentul istoric se pregăteşte să intre într-o nouă etapă de restaurare, de această dată pe fonduri accesate prin programele Uniunii Europeană, potrivit autorităţilor locale.

În parcursul istoriei sale contemporane, castelul a fost gazda şi cadrul realizării mai multor producţii cinematografice de prestigiu (filme artistice, documentare sau clipuri publicitare), aici fiind ecranizate momente celebre din istoria românilor sau din istoria universală.

(Sebastian Dragomir)