Preparatele de Crăciun, combinate cu ţuică şi vin, urmate de cozonac sunt un adevărate bombe calorice chiar şi pentru cei cu antrenament în ale mâncării, de aceea trebuie consumate cu o pauză de cel puţin trei ore între mese, spune medicul nutriţionist Caius Diaconescu.

Pentru a evita o supraalimentaţie în perioada sărbătorilor de Craciun ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat. Medicii recomandă ca la MASA DE CRĂCIUN să se mânce puţin şi, oricât de gustoase ar fi alimentele, să fie păstrate rezerve şi pentru celelalte zile, mai ales că în mai puţin de o săptămână urmează un alt „bombardament gastronomic”, cel din noaptea de Revelion.

Medicul a adăugat că la masa festivă nu ar trebui consumate, pe lângă produsele tradiţionale, şi alte alimente, cum sunt mititeii, covrigeii, alunele sau plăcintele, întrucât digestia va fi mult îngreunată. După o masă consistentă, este bine să fie consumată doar o felie, cel mult două de cozonac, acest desert putând fi mâncat în cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai.

De asemenea, persoanele care au anumite afecţiuni sunt sfătuite să urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui să mănânce nesăraţ dacă are o astfel de indicaţie, şi să asocieze la carne şi peşte, legume şi zarzavaturi cu lămâie. Persoanele cu afecţiuni renale ar trebui să mănânce cu prudenţă ouă şi carne, iar diabeticii ar trebui să consume alimente care nu conţin zahăr.

Daiana Roşca