Eroii anului 2016: Bolt, Phelps, Ronaldo și alții

“Putem fi eroi, doar pentru o zi” cânta David Bowie, decedat la începutul acestui an, însă pentru lumea sportului anul 2016 fost plin de eroi pentru mai mult decât o singură zi, de la vedetele olimpice Usain Bolt și Michael Phelps până la starurile sporturilor de echipă LeBron James sau Cristiano Ronaldo, scrie AFP.

Iată cei mai importanți 10 eroi ai anului 2016, în viziunea AFP:

Usain Bolt. Atletul jamaican care domină sprintul mondial de mai bine un deceniu a realizat o nouă triplă olimpică (100 m, 200 m și 4×100 m) la Rio, după cele de la Beijing (2008) și Londra (2012). Supranumit “Fulgerul”, Bolt, care a împlinit 30 de ani chiar în timpul Olimpiadei din Brazilia, a anunțat că se va retrage din activitate după Campionatele Mondiale programate în 2017 la Londra și toată lumea se întreabă dacă va mai putea fi posibilă apariția unui atlet de talia sa în anii următori. Sprinterul jamaican este cel mai titrat atlet din istorie, cu 11 titluri de campion mondial în palmares, pe lângă cele nouă medalii olimpice de aur. El este, totodată, deținătorul recordurilor lumii la 100 m, 200 m și 4×100 m.

Michael Phelps. Mai mult decât un erou, o legendă: înotătorul american și-a anunțat retragerea după o ultimă “recoltă” de medalii la Jocurile de la Rio, unde a cucerit 5 titluri olimpice. La 31 de ani, fenomenul natației mondiale este recordmanul absolut de medalii olimpice în toate sporturile (28 în total, între care 23 de aur). La finalul întrecerilor de la Rio, campionul Statele Unite nu și-a putut ascunde emoțiile, iar imaginea sa cu ochii în lacrimi, ținându-l în brațe pe fiul său Boomer a făcut înconjurul planetei.

Cristiano Ronaldo. Este fotbalistul cu două finale câștigate în 2016. Pe 28 mai, el a marcat un gol la loviturile de departajare, oferindu-i echipei sale, Real Madrid, al 11-lea trofeu în cea mai importantă competiție intercluburi, Liga Campionilor. După mai puțin de două luni, pe 10 iulie, Ronaldo câștiga titlul de campion al Europei cu selecționata Portugaliei, primul din istoria fotbalului lusitan, la capătul unei finale în care atacantul a fost nevoit să părăsească prematur terenul, din cauza unei accidentări, transformându-se în antrenor pe marginea terenului, pentru a-și impulsiona coechipierii. Grație acestor performanțe, starul portughez a fost desemnat câștigătorul Balonului de Aur în acest an, trofeu pe care l-a primit pentru a patra oară în cariera sa. Singura umbră din acest tablou a fost aruncată de dezvăluirile din ancheta Football Leaks, în care Ronaldo este suspectat de evaziune fiscală, acuzație negată însă vehement de fotbalist.

Nico Rosberg. Pilotul german a surprins întreaga lumea a automobilismului după ce și-a anunțat retragerea din activitate, la doar cinci zile de la câștigarea primului său titlu de campion mondial în Formula 1, la doar 31 de ani. Un lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată până acum în Marele Circ. “Vreau cu adevărat să dedic mai mult timp familiei mele”, și-a justificat el decizia care generat sentimente diverse în rândul fanilor, mergând de la dezamăgirea că nu își va apăra titlul până la respect, deoarece a scos la lumină resorturile intime care îl motivează pe Rosberg și arată că eroii sunt, la rândul lor, oameni.

LeBron James. La Cleveland și în întregul stat Ohio, el era deja rege. Începând din 19 iunie 2016 este un adevărat zeu. Așa cum a promis la revenirea în regiunea sa natală, în 2014, după patru sezoane și două titluri cucerite cu Miami Heat, “King James” (31 ani) a oferit orașului Cleveland primul titlu de campion al NBA din istorie. Și în ce manieră! “Cavalerii” au zdrobit pur și simplu campioana en titre, Golden State Warriors, care reușise cel mai bun sezon regulat din istorie și care a condus în finală cu scorul general de 3-1 la victorii. Însă James și colegii săi au câștigat ultimele trei meciuri, reușind un “come-back” spectaculos, încununat cu un titlu istoric.

All Blacks. Invincibili… sau aproape. După al treilea său titlu mondial, cucerit în 2015, Noua Zeelandă a devorat tot ce i-a ieșit în cale. Retrașii Dan Carter, Richie McCaw, Ma’a Nonu sau Conrad Smith puteau lăsa să se întrevadă o reconstrucție dificilă a selecționatei All Blacks, însă nu s-a întâmplat deloc așa. Rugby Championship a reprezentat o adevărată demonstrație, cu o medie de 30 de puncte diferență în favoarea neozeelandezilor, care au stabilit un nou record în 2016, cu 18 victorii consecutive. Însă în plină euforie, naționala Irlandei a profitat de o relaxare a regilor planetei rugby, în fața cărora s-a impus cu 40-29 într-un meci-test disputat la Chicago.

Teddy Riner. De la înălțimea celor 2,03 metri ai săi, colosul francez, în vârstă de 27 ani, a spulberat totul în drumul său. Sportivul de 140 kg este maestrul incontestabil al judo-ului mondial. El a câștigat la Rio a doua sa medalie olimpică de aur din carieră, pe parcursul căreia a obținut opt titluri mondiale. O dominație descurajantă pentru adversarii săi, în condițiile în car Riner este superior pe plan mental, fizic și tehnic.

Peter Sagan. Ciclistul slovac, în vârstă de 26 ani, a obținut 14 victorii pe parcursul acestui sezon, în care a și-a trecut în palmares al doilea titlu de campion mondial pe șosea din cariera sa, impunându-se totodată în Turul Flandrei. Un obișnuit posesor al tricoului verde în Turul Franței (de 5 ori în 5 participări), el a purtat pentru prima oară tricoul galben în acest an, timp de trei zile.

Paul Pogba. Pe 9 august, francezul a devenit cel mai scump fotbalist al lumii, după ce s-a transferat de la Juventus Torino la Manchester United pentru 105 milioane euro, la mai puțin de o lună după ce disputa finala EURO 2016 cu naționala țării sale, pierdută după prelungiri în fața Portugaliei (0-1). Finalul de an a fost umbrit, însă, de apariția numelui său în ancheta Football Leaks, legată de evaziunea fiscală din fotbalul mondial.

Simone Biles. O adevărată poveste americană, cea a unei mici tornade cu coapse de fotbalistă, care a reușit un parcurs incredibil la Jocurile de la Rio, unde a reușit să cucerească patru medalii olimpice de aur, care s-au adăugat celor 10 titluri de campioană a lumii din palmaresul său. După o copilărie nefericită, în care s-a confruntat cu numeroase greutăți, după ce a fost abandonată într-un orfelinat de părinții naturali, Biles a devenit acum una dintre marile vedete ale sportului mondial, la doar 19 ani.

AGERPRES

De același autor

Related Articles