Banca Centrală a Rusiei a fost ținta unui atac cibernetic în urma căruia au fost sustrase două miliarde de ruble, echivalentul a 31 de milioane de dolari.
Intenția hackerilor era să fure cinci miliarde de ruble, dar experții în securitate cibernetică ai Băncii Centrale a Rusiei au reușit să îi blocheze parțial și să redirecționeze fondurile sustrase, a anunțat CNN, citând oficiali ai băncii.

„Din fericire, am putut recupera o parte din bani”, a declarat Artiom Sychev, reprezentant al băncii. El nu a precizat când a avut loc atacul cibernetic și nici nu a dat detalii despre metodele folosite de atacatori.
Infracțiunea pare să respecte un model folosit la alte acțiuni similare care au afectat în ultima vreme sisteme financiare din mai multe țări, printre care Filipine, Ecuador, Vietnam sau Bangladesh, relatează CNN.

Experți din cadrul firmei de securitate cibernetică Symantec sunt de părere că la originea atacurilor ar fi o grupare extrem de sofisticată ce ar avea legături cu Coreea de Nord. Specialiștii au numit-o „Lazarus”.
În luna noiembrie, laboratorul Kaspersky a anunțat că un atac cibernetic de amploare lansat de pe mii de calculatoare piratate în peste 30 de țări a vizat mai multe mari bănci din Rusia. ziare.com