După o întrerupere de mai mulţi ani, în Reşiţa a fost reluată tradiţia orgănizării de expoziţii de păsări de curte şi animale mici.

În Piața Reșița Sud pot fi admirate, timp de trei zile, cele mai frumoase exemplare de păsări de curte, ornamentale, porumbei, iepuri și păsări exotice. Cum au primit reşiţenii acest eveniment am aflat de la unii dintre ei:

„Am venit cu a mică să o învăţăm să-i placă păsările, animalele. Am venit să văd expoziţia, este excelentă, îmi plac animalele şi toate exemplarele expuse sunt interesante. Locuiesc la apartament, dacă aş avea curte aş lua, dar sunt mai dificil de crescut… (n.r. animalele de rasă).” 

Sunt peste 50 de expozanți prezenți, din tot județul, iar întreaga expoziţie însumează peste 500 de exemplare de înaripate şi animale mici de blană. Despre exemplarele expuse, dar şi despre hobby-ul de a fi crescător Daniel Brânzei, Eduard Kapitany şi Cornel Pau au declarat pentru Radio Reşiţa:

„Sunt din Reşiţa şi prezint canari. Să creşti această specie este frumos, relaxant, plăcut. Canarul este o pasăre ornamentală de apartament, se pretează a fi ţinut mai ales în casele în care nu este prea mult fum de ţigară, să nu fie curenţi de aer, geam deschis. canarul poate fi ţinut de oricine, poate să-i înmulţească şi un copil”. (Cornel Pau)

„Particip cu găini de rasă, din care amintesc: Australorp, Araucana care fac ouăle verzi, Plymouth şi altele, dar şi gâşte de Toulouse. Sunt membru al asociaţiei şi crescător de păsări din 1972. Este un sport frumos, un hobby, puţin costisitor pot spune, dar îmi face plăcere. Dacă o luăm după rentabilitate, în ziua de azi nu se mai rentează nimic…”. (Eduard Kapitany)

„Am expus rase de iepuri – uriaşi german gri şi alb. Este o pasiune frumoasă, iepurele necesită o hrănire specială cu multe vitamine şi o hrană diversificată. Sunt şi exemplare în expoziţie pe care crescătorii le vând şi fac şi schimburi între ei.” (Daniel Brânzei)

Peşedintele Asociației Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă „Fauna Cărășană” Caraș—Severin, medicul veterinar Alin Deteşan, a declarat că sâmbătă, 26 noiembrie începând cu ora 9.00, în Piaţa Reşiţa Sud va avea loc şi un târg de animale pentru cei interesaţi.

Expozanţii de la Kovacica din Banatul sârbesc nu au ajuns la expoziţia de la Reşiţa din cauza măsurilor luate la frontieră în ceea ce priveşte transportul păsărilor vii şi a focarelor de gripă aviară depistate în sudul Ungariei.

Expoziția este deschisă în zilele de vineri și sâmbătă între orele 9.00 și 18.00, iar duminică, 27 noiembrie până la ora 13.00. Intrarea costă 5 lei, iar pentru copii și elevi, accesul este gratuit.

Manifestarea este organizată de Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă „Fauna Cărășană” Caraș—Severin, cu sprijinul Primăriei, Consiliului Local și S.C. Piețe Reșița.

(Hardy Cvoica)