Facturile la utilități, greu de descifrat. Ce costuri ascunse plătim lună de lună?

Aproximativ jumătate dintre români nu au bani pentru achitarea facturilor.

Cu toate acestea, majoritatea dintre noi, desfacem plicul cu pricina și privirea se îndreaptă în josul paginii spre „Factura curentă cu TVA”, fără să ne intereseze prea mult cum s-a ajuns acolo.

La o scurtă privire pe o factură de curent, de exemplu, observăm căsuțe denumite rezervare, energie activăcontribuție pentru cogenerare, certificate verzi, urmează accizele. Cine stă să le descifreze pe toate?

Să luăm spre exemplu certificatul verde. Ce reprezintă?

Certificatul verde este un titlul ce atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. El se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie electrica pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Concret, de certificarele verzi nu scapă nimeni. Companiile care furnizează energie electrică sunt obligate să achiziționeze certificatele verzi deoarece trebuie să aibă o anumită cota de energie regenerabilă din energia livrata consumatorilor. Conform legii, este obligatorie separarea facturării certificatelor verzi de prețurile energiei electrice.

Să trecem la factura de gaz, unul din motivele care pot da dureri de cap în această perioadă. Cum se calculează factura? Dar de ce plătim atât de mult?

Din 2008, facturarea consumului de gaze se face în funcţie de conţinutul de energie al gazelor naturale. Cu alte cuvinte, nu plătim metri cubi de gaz consumat, ci puterea calorică a acestora. Facturarea puterii calorice şi nu, pur şi simplu, a volumului de gaz consumat, presupune achiziţionarea de centrale termice de apartament performante, dacă vrem să beneficiem cât mai mult de căldura gazului livrat. Cazanele de ultimă generaţie sunt, însă, destul de costisitoare.

Cum se facturează? Energia consumată rezultă prin înmulţirea volumului de gaze consumate cu acea putere calorifică superioară. Iar puterea calorifică este dată de transportator. Pe factura de gaz, la rubrica „date contor” sunt informaţii importante în funcţie de care se construieşte factura individuală. Şi anume: este valoarea acestui PCS (puterea calorifică superioară), este cantitatea exprimată în metri cubi, cantitatea în kilowaţi/oră şi, de asemenea, modul de calcul al consumului în kilowaţi/oră. 

Explicația o găsim la o căutare mai atentă pe internet. Dar ce te faci când citești și nu reușești să înțelegi prea multe? Te rogi ca iarna să fie mai blândă și facturile mai mici.

Conform economica.net în acest moment, preţul energiei electrice în factura pentru gospodării contează în proporţie de doar o treime, restul fiind distribuţie, transport, marja furnizorului, precum şi o serie întreagă de taxe şi tarife reglementate. La gaze, procentul gazului, ca marfă, în factură, este de 46%, restul până la 1005 reprezentând componentele distribuţie, trasnport, înmagazinare, marja furnizorului, plus o serie întreagă de alte taxe şi tarife reglementate.