Oraviţa – Biserica Albă, cea mai veche cale ferată din România dispare încet din istorie!

796

Din cea mai veche cale ferată de pe teritoriul actual al ţării noastre – Oraviţa – Iam – Jasenovo – Biserica Albă – a rămas doar amintirea, însă şi aceasta riscă să dispare în urma degradării continue a construcţiilor de pe această linie. “Din păcate, de un an şi ceva trenul de pe calea ferată istorică a fost suspendat pentru că nu a mai prezentat interes din cauza lipsei de profit – sau cel puţin aşa a motivat Ministerul Transportului prin Departamentul CFR”, ne-a declarat Nicolae Orăvicean – primarul comunei Berlişte, aflată pe parcursul acestei linii legendare.

Administraţia comunei, prin fostul primar, a făcut numeroase demersuri pe lângă CFR pentru menţinerea în circulaţie a acestui tren, însă nu a obţinut niciun rezultat favorabil. “Prin acest abandon şi prin faptul că nu se mai circulă pe acest tronson, totul se deteriorează, gările s-au degradat aproape în totalitate, nici nu mai există gări în stare de funcţionare”, ne precizează Nicolae Orăvicean.  Singura soluţie pentru rezolvarea şi problemei căii ferate Oraviţa-Iam o reprezintă conjugarea eforturilor tuturor localităţilor din această zonă, concluzionează primarul comunei Berlişte : “Este important ca toată zona să intre într-un proces de dezvoltare integrat! În zona Oraviţa nu poţi să devii o oază, nu poţi să te dezvolţi separat!”.

Până când această dezvoltare integrată va deveni palpabilă, istorica linie ferată riscă să dispară şi va rămâne doar în fotografiile de epocă!

Paul-Sever SMADU