Minerii din Valea Jiului se pregătesc pentru un nou val de concedieri

mineri-strainatateValea Jiului se pregăteşte pentru un nou val de disponibilizări, numai că, de data aceasta, nu se ştie exact care va fi numărul persoanelor concediate.

Dacă ar fi să respecte programul de restructurare iniţial, Societatea Naţională pentru Închideri Mine Valea Jiului ar trebui să mai renunţe la aproximativ 500 de mineri, ceea ce, spun sindicatele, ar face imposibilă continuarea activităţii de producţie. Atât administraţia, cât şi sindicatele din minerit spun că planul de restructurare întocmit cu cinci ani în urmă pentru unităţile care se închid nu mai este de actualitate, pentru că ritmul accelerat în care se cere efectuarea disponibilizărilor pune în pericol siguranţa muncii.

Încă de la începutul anului, Societatea Naţională pentru Închideri Mine Valea Jiului a notificat Comisia Europeană cu privire la diminuarea numărului de concedieri colective pentru acest an, dar nici până acum nu există un răspuns oficial. În aceste condiţii, directorul Aurel Anghel nu ştie dacă va da afară în această toamnă 500 de mineri sau va disponibiliza mai puţini.

În prima jumătate a acestui an, de la minele care vor fi închise au fost concediaţi peste 200 de mineri, cei mai mulţi de la mina Petrila, care va înceta să mai existe din luna octombrie. Cu toate acestea, mineritul şi perspectivele sale fac subiectul unui congres european care începe astăzi la Universitatea din Petroşani.

Specialiştii din mai multe ţări vor dezbate probleme de actualitate în acest someniu, ameninţat în ultimii ani de preferinţa pentru energia verde, şi vor discuta despre noi tehnologii de producţie, în condiţiile în care minerii din Valea Jiului nu au nici măcar materiale de strictă necesitate în subteran.

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles