Muzeu CaransebesMuzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Camerei Agricole Caraş-Severin, a organizat „Zilele Europene ale Patrimoniului”, ediţia a XXI-a, tema din acest an fiind „Patrimoniul Cultural – oglindă a pomiculturii şi viticulturii”. Cu această ocazie, organizatorii au vernisat expoziţia cu titlul „Meşteşuguri tradiţionale din Banatul de munte: pomicultura şi viticultura”. Astfel, specialişti din domeniul istoriei şi etnografiei au susţinut scurte comunicări legate de aceste două vechi îndeletniciri specifice Banatului.

La manifestare au participat producători din zona Banatului şi nu numai care au comercializat fructe şi preparate din fructe precum şi deliciosul must şi vin din struguri. Obiectivul evenimentului este acela de a aduce în prim plan activităţile de cultivare a fructelor, respectiv a strugurilor, care au constituit, de-a lungul istoriei, factori de dezvoltare economică.

Atmosfera a fost completată de un spectacol de muzică şi dansuri populare care s-a desfăşurat în curtea muzeului. Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate anual, în septembrie, în întreaga Europă, la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Ascultaţi un reportaj realizat de Cornelia Vlaicu: