[AUDIO] Poliţia animalelor la singular, în Caraş-Severin

Poliţia animalelor, compartiment înfiinţat în 2014 la nivelul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinar este mai mult inactivă decât utilă cetăţenilor.

În Caraş-Severin există un singur angajat al Poliţiei animalelor, când ar trebui să fie opt – conform directivelor ANSVSA. Medicul veterinar Ovidiu Zvorişteanu – şeful Direcţiei sanitar-veterinare Caraş-Severin, explică:

“De la ultima reorganizare a instituţiei din anul 2014, poliţia animalelor are atribuţii de supraveghere, dar în România şi tragem o paralelă cu ce vedem la televizor, cu poliţia animalelor din America spre exemplu suntem foarte departe de acel ţel. Nu avem mijloace de transport specializate, nu avem personal specializat care să fie strict în activităţile astea, practic nici legislaţia emisă de Ministerul Justiţiei nu ne-ar putea ajuta cu condamnări date de instanţe speciale oamenilor care nu respectă animalele.”

În Caraş-Severin, singurul angajat al acestui compartiment, chiar dacă şi-ar face treaba, ar fi depăşit de situaţie. Pe lângă verificări şi controale, acestuia îi revin şi alte sarcini privind respectarea bunăstării şi protecţiei animalelor din gospodăriile populaţiei. Ovidiu Zvorişteanu:

“Întrucât avem personal destul de redus, personalul care lucrează în acest compartiment are şi alte atribuţii asociate oarecum cu poliţia animalelor respectiv pe bunăstarea acestora.”

Potrivit reprezentanţilor DSVSA, pentru nerespectarea condiţiilor legale de creştere, adăpostire, hrănire sau asistenţă medicală a animalelor, inspectorii pot aplica amenzi contravenţionale cuprinse de la 1.000 la 5.000 de lei, iar cele mai grave încălcări ale legislaţiei privind protecţia animalelor adică uciderea şi schingiuirea, pot fi pedepsite cu închisoarea de la trei luni la un an, în aceste cazuri inspectorii urmând să sesizeze şi organele de urmărire penală.

Foto: arhivă

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles