Medicul din Reşiţa, Ema Pascal pregătită să ajute bolnavii cu COVID-19 din Italia: “Mi-am început activitatea, prezenţa noastră aici, era mai mult decât necesară”!

Cadrele medicale şi-au început activitatea de voluntariat în Italia pentru a ajuta bolnavii care suferă de COVID-19! Printre medicii voluntari, vă reamintim că se află şi tânărul medic din Reşiţa, Ema Pascal, în vârstă de 37 de ani, cea care va ajuta bolnavii de la un spital din localitatea Lecco, din Lombardia.

Interviu cu medicul voluntar Ema Pascal

Ema Pascal este un adevărat model pentru societate dar şi pentru tinerii din ziua de azi, chiar dacă ea prin modestia de care dă dovadă nu vrea sa accepte rolul de EROU în acest război cu COVID-19, război ce se dă pe viaţă şi pe moarte. Medicul Ema Pascal şi-a început activitatea şi se va întoarce acasă în data de 22 aprilie, urmând să rămână acasă, în izolare, alte 14 zile conform protocolului, ne-a declarat aceasta.

Am ajuns în siguranţă, totul a decurs foarte bine. A fost o decizie spontană, am văzut anunţul în care se făcea apel la ajutorul nostru şi cum Italia este a doua mea ţară, de suflet aşa că am ales să vin aici, fără să stau pe gânduri, a fost un gest de solidaritate din partea mea, un gest de bun simţ şi absolut normal de a veni aici ca să-i ajutăm pe cei care suferă de noul coronavirus. Din păcate aici, sunt foarte multe cazuri, iar prezenţa noastră era mai mult decât necesară. Nu suntem doar medici români, sunt şi medici din Cuba, de exemplu. Eu nu consider că sunt erou ci doar îmi fac meseria, recunosc că am venit puţin cu inima îndoită dar am considerat că cei de la ATI Reşiţa, colegii mei, au pacienţi puţini pe care pot să-i gestioneze foarte bine, astfel că Italia are acum nevoie de ajutorul nostru”, ne-a declarat aceasta.

Ema Pascal şi-a ales profesia de medic în cadrul specializării ATI din dorinţa de a ajuta oamenii. A intrat în cadrul colectivului din Reşiţa în urmă cu o lună de zile şi face naveta zilnic de la Timişoara dar nu îi este greu pentru că dorinţa de a-şi ajuta semenii este mult mai mare, explică aceasta.

Am ales această profesie din dorinţa de a ajuta oamenii, chiar dacă e greu nu-mi pare rău că am ales această specialitate pentru că eu consider că mi se potriveşte. În anul IV am făcut practică în secţia de ATI a Spitalului Judeţean Timişoara şi atunci mi-am dat seama, pentru prima dată că este ceea ce îmi doresc să fac pe viitor. Mentorul meu a fost şi este profesorul Dorel Săndesc, am avut foarte multe lucruri de învăţat de la el. În urmă cu 5 ani, când am susţinut examenul de rezidenţiat am avut posibilitatea să aleg dintre mai multe spitale. Şi am ales Reşiţa pe considerentul că e mai aproape de casă, eu fiind timişoreancă. Fac naveta în fiecare zi, în Reşiţa am colegi deosebiţi care mă ajută inclusiv cu naveta şi aici am avut parte de o primire foarte bună atât din partea domnului Adrian Măgureanu care este şeful secţiei cât şi din partea colegilor astfel că m-am acomodat foarte repede deşi am venit în Reşiţa în urmă cu o lună de zile, deci sunt destul de nouă în cadrul acestui colectiv“, a precizat Ema Pascal.

Cum a fost prima experienţă a medicului Ema Pascal, în gestionarea bolnavilor cu noul coronavirus şi cum arată plămânii acestor bolnavi infectaţi cu COVID-19 aflăm tot de la ea.

“Primul meu contact cu pacienţi cu COVID 19 a fost aici la Reşiţa şi vă pot asigura că ne-am organizat foarte bine, colegii mei sunt adevăraţi profesionişti şi fac faţă cu brio acestei epidemii de COVID-19, se lucrează şi se respectă protocoalele. Când am intrat în contact cu primul pacient vă pot spune că nu mi-a fost frică dar am lucrat destul de greu din cauza echipamentului, nu prea poţi să respiri cu masca specială, avem anumite manevre care oricum te solicită, e dificil dar cu foarte multă răbdare se poate lucra, dacă facem lucrurile aşa cum trebuie nu avem de ce să ne facem griji. Oamenii care ajung la ATI au un trecut medical, cu multiple comorbidităţi şi atunci dacă se mai suprapune şi această pneumonie dată de COVID-19, starea lor, sigur că se poate agrava foarte mult. Acest nou coronavirus, se vede la prima radiografie pe care noi o facem, mai mult în periferia plămânului, bilateral, de obicei la baza plămânilor acolo se instalează COVID-19 deci la prima vedere, îţi dai seama că nu e ca orice pneumonie, e o pneumonie mult mai gravă!

Cert este că în urma acestei experienţe, Ema Pascal se va întoarce din Italia cu un bagaj important de informaţii medicale, pe care le poate aplica fără probleme în secţia de ATI a Spitalului Judeţean Reşiţa.

Cu siguranţă, prin experienţa dobândită aici, o să aduc un plus medicinei din Reşiţa. Comparativ cu sistemul nostru, pot să spun că şi noi ne putem mândri cu ce avem în Reşiţa din punct de vedere profesional, dar noi avem nevoie de reurse materiale şi de aceea fac şi eu apel la cetăţeni, firme, fiecare să contribuie cu cât poate, fiecare gest, oricât de mic, contează”, este apelul făcut de tânărul medic.

La finalul conversaţiei, tânărul medic voluntar, Ema Pascal roagă cetăţenii să nu intre în panică şi le transmite un mesaj important.

Nu trebuie să intre în panică, să respecte distanţa fizică de ceilalţi semeni, că distanţarea socială din punctul meu de vedere e prea mult spus, ca să fie ei în siguranţă şi să uşureze şi munca medicilor, să respecte măsurile luate de autorităţi ca să putem trece cu bine peste această perioadă, cu cât respectăm aceste reguli cu atât restricţiile autorităţilor la un moment dat se vor relaxa“, este mesajul pe care Ema ni-l transmite în stare de urgenţă.

Mâine de la ora 14.15 în emisiunea “Starea de Bine” puteţi asculta un interviu mult mai amplu, în exclusivitate doar aici pe 105,6 FM cu tânărul medic, Ema Pascal, care a plecat să lupte cu noul coronavirus în Italia.

Sursa foto: arhiva personala Ema Pascal

Cele mai citite

Related Articles