Muzicianul Goran Bregovic împlineşte 70 de ani

Goran Bregovic s-a născut la 22 martie 1950, la Sarajevo (Bosnia-Herţegovina), într-o familie cu origini mixte, tatăl său fiind de origine croată, iar mama sa având rădăcini sârbe. Când avea 10 ani, părinţii săi s-au despărţit iar Goran a rămas să locuiască alături de mama sa la Sarajevo, potrivit www.famouscomposers.net.

A studiat vioara la Şcoala de Muzică, însă a fost exmatriculat. La scurt timp a primit în dar o chitară de la mama sa. Este părăsit de aceasta şi rămâne în grija unor rude îndepărtate, potrivit thefamouspeople.com. Şi-a câştigat existenţa cântând muzică populară într-un bar din oraşul Konjic, a lucrat în construcţii şi a vândut ziare.

A cântat în trupa Izohipse, ca basist, unde a fost remarcat de muzicianul Zeljko Bebek, care i-a oferit un loc în trupa sa – Kodelski. În 1969 trupa cânta pentru turiştii unui hotel din Dubrovnik, apoi, formaţia a fost invitată să cânte într-un club de noapte din Napoli, Italia, abordând rock-ul progresiv, fiind puternic influenţată de celebrii Led Zeppelin sau Black Sabbath, potrivit peoplepill.com. În anul 1970, Kodelski performa în componenţa: Goran Bregovic – trecut de la chitară bas la chitară solo, Zeljko Bebek, Zoran Redzic şi Milic Vukasinovic.

În 1971, Bregovic intră la Universitate, unde studiază filosofia şi sociologia, iar în paralel, împreună cu Zoran, înfiinţează o formaţie numită Jutro, formaţie care în 1974 devine Bjelo Dugme, ajungând în timp o veritabilă legendă pentru rock-ul din spaţiul ex-iugoslav, iar Bregovic devine compozitorul şi textierul trupei.

În perioada care a urmat Bregovic s-a îndreptat către film. Cea mai fructuoasă colaborare s-a născut între el şi regizorul Emir Kusturica, pentru care a compus soundtrack-ul la filme ca ”Dom Za Vesanje” (”Time of the Gypsies” – 1988), ”Arizona Dream” (1993), ”Underground” (1995), ”Crna macka, beli macor” (”Black cat, white cat” – 1998).

Muzica sa conţine în majoritate piese cu influenţe sârbeşti, bulgăreşti, greceşti şi româneşti. De-a lungul carierei, Goran Bregovic a susţinut sute de concerte live. Succesul muzicii pe care o compune şi o interpretează a depăşit graniţele ţării pe care o reprezintă. A colaborat, în calitate de compozitor, cu artişti renumiţi, ca Iggy Pop sau Cesaria Evora, potrivit peoplepill.com.

Bregovic a lansat peste 50 de albume de muzică, inclusiv şase compilaţii şi a compus 12 coloane sonore pentru film şi peste 40 de partituri de film, ca artist solo, potrivit thefamouspeople.com.

În iunie 2006, a primit cheia oraşului Tirana de la premierul Albaniei. Este, de asemenea, cetăţean de onoare al oraşelor Buenos Aires şi Atena.

Goran Bregovic a concertat de multe ori în ţara noastră. Prima oară a făcut cunoştinţă cu publicul bucureştean în 1998. În 2001, a efectuat, în perioada 3-11 mai, un turneu ce a inclus oraşele Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj şi Timişoara. În 2003, Goran Bregovic şi trupa Wedding and Funeral Orchestra a susţinut la Sala Palatului un spectacol-eveniment, în cadrul unui turneu în cinci oraşe din România (20-27) de promovare a albumului ”Tales and Songs from Weddings and Funerals”.

În 2006, între 12 şi 20 octombrie, a susţinut la Bucureşti trei spectacole, două reprezentaţii ale operei ”Karmen with a Happy End” (”Karmen cu Final Fericit”), la Palatul Naţional al Copiilor, şi un concert extraordinar ”Goran Bregovic and Wedding & Funeral Orchestra”, la Sala Palatului.

Un an mai târziu, în perioada 8-16 mai 2007, a efectuat ”Turneul Naţional Goran Bregovic”, în cadrul căruia a fost prezentat spectacolul ”Poveşti şi cântece de la nunţi şi înmormântări” (”Tales and Songs from Weddings and Funerals”).

Goran Bregovic s-a reîntors în Romania în septembrie 2008, când a susţinut un concert, în deschiderea celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Toamna Orădeană, alături de Wedding and Funeral Orchestra, în faţa Primăriei din Oradea.

În 2010 a revenit pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, în 2012 a concertat la Craiova, iar în 2014, din nou în Capitală, la Sala Palatului.

În septembrie 2016, Goran Bregovic şi Wedding and Funeral Orchestra au concertat la Arenele Romane din Capitală, la cea de a doua ediţie a festivalului intercultural “Baro Foro”.

În iunie 2018 a concertat la Sfântu Gheorghe, în cadrul unui eveniment organizat de cotidianul local “Observatorul de Covasna”, cu prilejul aniversării a 15 ani de existenţă. În acelaşi an în perioada 14-16 septembrie, muzicianul a evoluat pe cele trei scene de la Aeroportul Internaţional Arad în cadrul celei de-a doua ediţii a Arad Open Air Festival.

Goran Bregovic a revenit în ţara noastră, la Sala Palatului, la 2 aprilie 2019, când a cântat alături de o orchestră simfonică formată din 42 de artişti, trei violonişti şi un cor de şase persoane.

Agerpres.ro

De același autor

Related Articles