Ziua de acţiune pentru climă

Ziua de acţiune pentru climă este sărbătorită la 30 noiembrie 2019.

Marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate pentru conştientizarea la nivel mondial a necesităţii desfăşurării acţiunilor pentru protejarea mediului înconjurător pe fondul intensificării fenomenelor meteo extreme şi a dezastrelor naturale ca urmare a influenţei sporite a omului asupra ecosistemului planetar.

Pentru celebrarea acestei zile sunt organizate numeroase evenimente pe întreg mapamondul, conferinţe, seminarii, activităţi culturale, evenimente muzicale şi întreceri sportive pentru a atrage atenţia comunităţilor asupra importanţei protejării naturii prin promovarea unor măsuri şi programe sustenabile, conform https://climateactionday.org.

În acest sens, în Chile este organizată cea de-a 25-a conferinţă mondială a climei, în perioada 2-13 decembrie 2019. Diplomaţi, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile vor încerca cu acest prilej să definească paşii de urmat pentru implementarea practică privind obiectivele de protejare a climei. Scopul central este menţinerea temperaturii globale sub limita de 2 grade Celsius.

Potrivit Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi, de trei ori mai mulţi oameni îşi părăsesc locuinţele în urma accidentelor extreme provocate de mediu faţă de conflictele civile şi războaie.

Justiţia climatică presupune ca statele care poartă principala responsabilitate pentru încălzirea globală trebuie să îşi asume responsabilitatea globală pentru consecinţele şi limitarea schimbării climatice.

Ziua pentru acţiune climatică este o mişcare internaţională iniţiată de persoane tinere care sunt îngrijorate de schimbările climatice şi de injustiţie globală. Din 2012, tineri din numeroase state au început demersuri concrete pentru protejarea climei.

Sursa – agerpres.ro

Cele mai citite

Related Articles