[FOTO] La Mulţi Ani, Herr Erwin Josef Ţigla!

581

”România începe cu sufletul” mărturiseşte amfitrionul celor mai frumoase momente spirituale din Banatul de Munte, un prieten despvârşit şi un promotor al culturii româno-germane în toate colţurile lumii, cel recunoscut în unanimitate drept Senior al culturii reşiţene, aniversatul zilei, Erwin Josef ŢIGLA, președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, prieten şi colaborator al radioului reşiţean.

 Editor, bibliotecar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, s-a născut pe 19 septembrie 1961 la Reşiţa din părinții Ana Țigla, născută Wrattny și Josef Țigla.

Eleganţa şi erudiţia sa au reprezentat şi reprezintă un reper pentru multe generaţii de copii care au crescut sub aripa sa protectoare la Forumul Democratic al Germanilor, dar şi pentru marea familie de iubitori de cultură ce semnează constant condica de prezenţă la manifestările organizate de domnia sa.

Erwin Josef ŢIGLA se impune prin libertatea cu care-şi poartă demnitatea de mână cu modestia, prin bucuria de a dărui şi de a se pune în slujba principiilor pe care le apără şi le promovează , prin notorietatea numelui său într-o lume în care aparent toate acestea nu mai reprezintă un drum către împlinire.

A învățat la Liceul „Diaconovici – Tietz”și contrar curentului anilor 1990 a rămas în orașul său natal, alături de soția și fiul său.

Între anii 1980 – 1983, membru al Ansamblului German de Operetă din Reşiţa.

A publicat pentru prima dată în 22 iunie 1980 în cotidianul Neuer Weg din Bucureşti.

Apoi în cotidiene şi periodice din ţară şi de peste hotare: Allgemeinde Deutsche Zeitung für Rumänien (Bucureşti), Banater Berglanddeutsche (München – Viena), Banater Post (München), Banater Zeitung (Timişoara), Bocşa Culturală (Bocșa), Eckartbote (Viena), Foaia Govândarului (Reşiţa), Jurnal de Caraş-Severin (Reşiţa), Karpatenrundschau (Braşov), Lot und Waage (Graz), Nedeia (Reşiţa), Neue Banater Zeitung (Timişoara), Neuer Weg (Bucureşti), Patrimoniu (Reşiţa), Reflex (Reşiţa), Renaşterea Bănăţeană (Timişoara), Revista noastră (Reşiţa), Semenicul (Reşiţa), Timpul (Reşiţa), Vita Catholica Banatus (Reşiţa), Timpul (Reşiţa), și în presa online locală și națională.

În perioada 1986 – 1988,a fost membru al Ansamblului German de Cântece şi Dansuri din Reşiţa. Pentru programele de divertisment „Musik, Tanz und frohe Weisen” şi „Prosit Neujahr 1987” a semnat regia spectacolului.A înfiinţat la 19 noiembrie 1987 cu sprijinul lui Werner Kremm şi al lui Johann Bettisch secţia germană a Universităţii Popular-Ştiinţifice Reşiţa, punctul de plecare al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa. Conduce de atunci destinele acestei asociaţii germane de cultură.

Membru fondator al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, în 9 ianuarie 1990.

În perioada 1990 – 1992 şi 2000 – 2004, vicepreşedinte al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.Din 7 februarie 2004, preşedinte al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.

La 8 mai 2001 a fost numit coordonator al mişcării vincenţiene din fostele ţări comuniste: Bielorusia, Estonia, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, Republica Cehă, România, Rusia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, funcție pe care a îndeplinit-o până la 31 decembrie 2010.

De la 1 ianuarie 2011 este vicepreşedinte teritorial pentru ţările grupei Europa 2 (pentru ţările Europei Centrale, de Est şi Sudest) al Confederaţiei mişcării vincenţiene mondiale. Redactor şef al publicaţiei lunare „Echo der Vortragsreihe” începând cu nr. 1 (primul număr a apărut la 1 februarie 1990), al periodicului „împreună, miteinander, egyűttesen“, din mai 1997 , al periodicului „Glasul vincenţienilor” începând cu nr. 1 care a apărut în decembrie 1994, până la nr. 24, care a apărut în decembrie 2014, şi al buletinului informativ „Info SVP-RO” începând cu nr. 1, apărut în septembrie 2001, până la nr. 18, apărut în martie 2007.

Pe 14 iulie, de Ziua Franţei, a primit  în cadrul Seminarului Internațional „Europa-Forum Neumarkt 2018” din Stiria/ Austria a Medaliei „Mérite Européen” în grad de Argint pentru merite în promovarea înțelegerii în Europa și pentru angajamentul său în spirit european, prin Ingeborg Smith, membră a Consiliului de administrație Mérite Européen (Luxemburg).

”România începe cu sufletul”, pentru  Erwin Josef Ţigla, care este înainte de orice demnitate socio-profesională, un om de onoare, un spirit care desăvârşeşte memoria lumii cu frumuseţea Banatului de Munte!

Implicarea sa,  de foarte mulţi ani, în organizarea celor mai frumoase evenimente culturale şi sociale în judetul nostru, confirmă ceea  ce mărturiseşte: “Menirea mea este de-a activa  pentru sufletul omului!”

A fost şi rămâne un bun prieten al celor care respectă valorile universale, un generos amfitrion al iubitorilor de frumos şi un mentor pentru toţi cei care au nevoie de îndrumare şi modele.

Pentru a enumera toate cărțile și a pune în pagină întreg portofoliul său ne-ar trebui mult timp, dar contemporani cu aniversatul nostru, putem să îi mulțumim și să o facem într-un mod simplu și firesc, ca o învățătură asumată și spusă mai departe.

La Mulţi Ani, Herr Erwin Josef Ţigla!

Anca Bica Bălălău