Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO] Un produs tradiţional din Banat, unic în România, se vinde direct din frigider

Cârnaţii de capră ca la Soceni, un produs tradiţional recent atestat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este unic în România şi foarte căutat pe piaţă din considerentul că nu are colesterol şi este făcut în casă după o reţetă foarte veche.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 21 august 2019, 16:50 / actualizat: 21 august 2019, 19:40

Producătorul cârnaţilor de capră ca la Soceni, Ioan Păun, pentru Radio Reşiţa:

Capra e un animal fără valoare şi m-am gândit că trebuie să valorific animalul respectiv ca totul să nu rămână o pagubă. Şi-atunci i-am dat valoare unui produs, pentru mine avantajos, ca producător. Produsul e căutat, dar nu îl poţi ţine mult timp pentru că se usucă tot mai mult, neavând grăsime îl ei, are şi foarte puţin colesterol, îi bun şi pentru oamenii bolnavi. Reţeta e mai veche, dar am căutat să o îmbunătăţesc şi am ajuns la reţeta asta pe care o am acum. Foarte mulţi au încercat, cumpărând cârnaţi de capră de la mine şi având capre şi ei „dă-ne reţeta şi nouă, că-ţi plătim cât ne spui, numai dă-ne reţeta ca să putem să facem şi noi şi am spus nu, în momentul în care nu mai pot să fac atunci o să vă dau reţeta, dar până atunci o ţin pentru mine”. E un secret, fiecare meserie are secretul ei. Pe timp de vară fac foarte rar, o cantitate mică pentru că dintr-o capră fătată de un an, rezultă 3,5, maximum 4 kg de carne macră, iar de la una în etate, aproximativ 10-12 kilograme. La cantitatea de carne de capră se bagă şi carnea de porc plus condimentele care se adaugă. La 20 de kilograme de cârnaţi făcuţi, după ce sunt luaţi de la fum rămân undeva 13 kg şi ceva, maxim 14, depinde cât îi usuc. Mai pregătesc un produs, acum se lucrează la hârtiile pentru produsul tradiţional la brânză cu ardei şi cu mărar. Aş vrea să dau românilor ceva bun ca gust şi ca aspect, să aibă atracţie pentru client„.

Ioan Păun

Ioan Păun a mai spus că, singura problemă cu care se confruntă este că nu poate să-şi vândă produsul în magazine ci doar în târgurile organizate de Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin sau de acasă, direct din afumătoare sau frigider pentru că producţia este de serie mică. Un kilogram de cârnaţi de capră ca la Soceni se poate cumpăra, direct de la producător, la preţul de 45 de lei.

Cârnaţii de capră ca la Soceni sunt cel de-al cincilea produs tradiţional atestat în Caraş-Severin după ce, în toamna anului 2018, alte 4 produse din legume au fost atestate de MADR unui producător din Bocşa.

Sursa foto: www.7-zile.com

Amenzi de peste 280.000 de lei aplicate de ITM Caraș-Severin pentru muncă nedeclarată și nerespectarea normelor de securitate
Actualitate vineri, 7 noiembrie 2025, 15:13

Amenzi de peste 280.000 de lei aplicate de ITM Caraș-Severin pentru muncă nedeclarată și nerespectarea normelor de securitate

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Caraș-Severin au desfășurat, în ultima perioadă, o amplă acțiune...

Amenzi de peste 280.000 de lei aplicate de ITM Caraș-Severin pentru muncă nedeclarată și nerespectarea normelor de securitate
Primăria Timișoara cumpără 30 de autobuze electrice noi – contract de 86 milioane lei
Actualitate vineri, 7 noiembrie 2025, 15:11

Primăria Timișoara cumpără 30 de autobuze electrice noi – contract de 86 milioane lei

Primăria Municipiului Timișoara continuă programul de modernizare a transportului public prin achiziționarea a 30 de autobuze electrice noi, de...

Primăria Timișoara cumpără 30 de autobuze electrice noi – contract de 86 milioane lei
Primarul Călin Bibarț: „Taxele și impozitele locale nu se majorează, deocamdată” – proiectul pentru anul 2026, în transparență publică la Arad
Actualitate vineri, 7 noiembrie 2025, 11:49

Primarul Călin Bibarț: „Taxele și impozitele locale nu se majorează, deocamdată” – proiectul pentru anul 2026, în transparență publică la Arad

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, a anunțat că, pentru anul 2026, taxele și impozitele locale vor rămâne la nivelul anului 2025,...

Primarul Călin Bibarț: „Taxele și impozitele locale nu se majorează, deocamdată” – proiectul pentru anul 2026, în transparență publică la Arad
Sprijin pentru încălzirea locuinței la Bocșa: peste 400 de dosare depuse până în prezent
Actualitate vineri, 7 noiembrie 2025, 10:28

Sprijin pentru încălzirea locuinței la Bocșa: peste 400 de dosare depuse până în prezent

Campania de primire a cererilor pentru ajutorul de încălzire a locuinței este în plină desfășurare la Bocșa. Potrivit datelor furnizate de...

Sprijin pentru încălzirea locuinței la Bocșa: peste 400 de dosare depuse până în prezent
Actualitate joi, 6 noiembrie 2025, 16:40

Reșița, gazda ITS Romania Congress 2025

Reșița, centru al inovației în transport inteligent – gazda ITS Romania Congress 2025. Reșița devine, timp de două zile, capitala...

Reșița, gazda ITS Romania Congress 2025
Actualitate joi, 6 noiembrie 2025, 16:39

Secția de Pneumologie din Reșița reia bronhoscopia după trei ani de pauză

După o pauză de peste trei ani, activitatea de bronhoscopie din cadrul Secției de Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență Reșița va fi...

Secția de Pneumologie din Reșița reia bronhoscopia după trei ani de pauză
Actualitate joi, 6 noiembrie 2025, 16:26

Campanie de donare de sânge la Reșița. Jandarmii din Caraș-Severin arată solidaritate și responsabilitate socială

La Centrul de Transfuzii Sanguine din Reșița, jandarmii cărășeni au răspuns prezent apelului lansat de Jandarmeria Română prin campania...

Campanie de donare de sânge la Reșița. Jandarmii din Caraș-Severin arată solidaritate și responsabilitate socială
Actualitate joi, 6 noiembrie 2025, 15:00

Program de Formare pentru profesorii și tutorii din învățământul dual. Reșița găzduiește noi sesiuni de pregătire în cadrul proiectului „Campus Dual Integrat Banatul Montan”

Primăria Municipiului Reșița, în calitate de beneficiar al proiectului „Construire Campus Dual Integrat Banatul Montan Reșița”,...

Program de Formare pentru profesorii și tutorii din învățământul dual. Reșița găzduiește noi sesiuni de pregătire în cadrul proiectului „Campus Dual Integrat Banatul Montan”