[FOTO-VIDEO] Eroul jandarm Nicolae Marcu mort la datorie

2838

Jandarameria Caraş-Severin l-a cinstit astăzi pe eroul jandarm Nicolae Marcu, în memoria căruia este ridicat un monument în locul unde a fost ucis în urmă cu 100 de ani.

Au fost scene desprinse dintr-un film, din păcate unul adevărat, în zona Stârnic din apropiere de Reşiţa. Aici, în urmă cu 100 de ani, a avut loc un jaf armat. Hoţii au atacat o trăsură care transporta salariul muncitorilor de la ocnele de cărbuni din Doman. Este vorba de 180 de mii de coroane. Atunci, jandarmul Nicolae Marcu, care însoţea transportul a fost împuşcat de tâlhari. Astăzi, după exact 100 de ani, Jandarameria Caraş-Severin l-a omagiat pe erou şi a reconstituit scena luptei. S-a folosit recuzita necesară pentru a ne transpune în timp, respectiv echipamentul Jandarmeriei din acea vreme, arme de vânătoare, trăsura, caii şi aşa mai departe.

Scurt istoric

Eroul jandarm Nicolae Marcu mort la datorie la data de 14 iunie 1919  –  „Pe la orele două după amiezi, jandarmul N.Marcu a însoţit în trăsură pe trei oficianţi ai societăţii căilor ferate la Doman ca să distribuie salariul muncitorilor de la ocnele de cărbuni de acolo. La gura Stârnicului- unde drumul se pare a fi mai strâmt – oameni nesăţioşi şi râvnitori după câştig neleguit, din tufişul des de pe ambele părţi ale drumului au puşcat mai întâi asupra cailor dintre cari unul momentan a şi căzut, la ce vizitiul şi cei trei funcţionari săriră din caleaşcă. Vizitiul o tuli spre Doman, funcţionarii spre Reciţa; iar bietul Marcu conştient de misiune sa, nu şi-a părăsit locul voind astfel cu orice preţ şă ţină în siguranţă plata muncitorilor în sumă de 180.000 de coroane, ce rămase în lada din trăsură. Astfel inainte de a fi orientat dincotro vin puşcăturile pânditorii nesăţioşi ascunşi în tufiş şi postaţi în trei locuri l’au precedat şi repetind, l-au nimerit pe sărmanul Marcu de mai multe ori. Lovitura mortală cum să vede i-a cauzat-o plumbul ce l’a nimerit în cap. Totul s-a petrecut în decurs de nişte secunde în momentul nefericit când din întâmplare jandarmeria locală, a eşit la faţa locului, unde asemenea grăbind şi d-l protopretor Dr.Gropsoreanu, au constatat moartea jandarmului Marcu, care zăcea în un lac de sânge, asemenea şi caii crepaţi, iar lada cu bani furată.

În ziua înmormântării, 16 iunie la orele 5 d.a. se putea observa pe strada principală o mişcare neobicinuită, locuitorii din loc şi jur se strecurau în grupe dese pe strada principală, grăbind cu toţii spre spitalul societăţii căii ferate, unde împodobite cu flori, fusese pus pe catafalc regretatul jandarm român. Întreg oraşul luase un aspect de tot schimbat. Actul inmormântării a fost impozant. Numărul celor prezenţi a fost peste 6000 de suflete.

Între cei prezenţi am putut remarca: pe reprezentantul comandei militare franceze şi oficerii români, reprezentanţii oficianţilor de la branşele estabilimentelor de aici. Actul inmormântării l-au efeptuit Onoraţii noştri parohi Bumbescu, Becnaz, Vida şi Belcea. Rămăşiţele pământeşti fură puse spre odihna vecinică, date la comanda d-lui Chira între salve de onoare.” (articol apărut în ziarul Drapelul din Lugoj nr.58 din 24 iulie 1919).

După emoţionanta scenetă a urmat o ceremonie militar-religioasă la care au participat oficialităţi locale şi judeţene, preoţi, reprezentanţi ai structurilor de ordine publică şi siguranţă naţională, dar şi cetăţeni care au vrut să asiste la o lecţie de istorie, eroism şi devotament.

Au luat cuvântul, directorul Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin, Liubiţa Raichici şi Ovidiu Roşu de la Arhivele Naţionale.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi din Caraş-Severin va purta numele eroului Nicolae Marcu, care şi-a făcut datoria până la capăt.