Taxa de staţiune “merge” către punerea în siguranţă a Băilor Neptun – monument istoric

Consilierii locali din Băile Herculane au hotărât ca suma obţinută până la 1 iunie din colectarea taxei de staţiune să fie utilizată pentru punerea în siguranţă a Băilor Neptun.

Clădirea declarată monument istoric riscă să ajungă o ruină, după ce la începutul anului, o porţiune din tavan s-a prăbuşit. Viceprimarul Ştefan Peneşel spune că administraţia locală nu poate accesa fonduri europene pentru refacerea Băilor Neptun deoarece teren de sub imobil nu le aparţine.

Proprietarul clădirii este Primăria Băile Herculane, iar terenul este deţinut de doi privaţi. Proprietarii nu şi-au dat acordul pentru ca intervenţia să poată fi posibilă, dar având în vedere ultimele prăbuşiri şi degradări structurale, clădirea este un pericol foarte mare pentru trecători.

Această intervenţie este singurul pas care poate fi implementat până la rezolvarea tuturor problemelor juridice şi de proprietate, şi reprezintă stoparea prăbuşirilor preconizate în următoarea perioadă şi pierderea unor elemente originale şi de foarte mare valoare pentru patrimoniul cultural din România, prin lucrări reversibile! Nu se va face nici o lucrare permanentă asupra Băilor, ci se va proteja şi conserva până la momentul oportun unei restaurări corecte şi fezabile.

Campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Băilor Neptun, al cărei acoperiş s-a prăbuşit la începutul acestui an, continuă. După cum ne-a informat managerul Herculane Project Oana Chirilă, suma minimă care poate fi donată este de 5 euro. Un antreprenor român a anunţat că va dubla suma care se va aduna până la data de 1 Mai.

Cele mai citite

Related Articles