Cea mai lungă pârtie din stațiunea Semenic este nefuncțională de peste doi ani. Lungimea Uriașului este de 1.200 de metri și este prevăzut cu instalație de teleschi. Deși este dotată cu toate cele necesare, se pare că a fost dată uitării.

Pârtia Uriașul este administrată de societatea Schilift SRL și are ca acționari Consiliul Județean Caraș-Severin, Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Văliug. Ani de zile drepturile de utilizare ale acestei pârtii au fost subcontractate de către mai mulți beneficiari. Se pare că au existat discuții în acest sens și spre sfârșitul anului 2018, însă nimeni nu s-a mai arătat interesat.

Începând cu luna septembrie 2018, la conducerea Schilift a fost numit un nou administrator pentru o perioadă de patru ani. Acesta suține că a făcut toate demersurile necesare pentru ca pârtia să devină funcțională, însă timpul a fost mult prea scurt pentru a o mai deschide.

“A fost întocmită documentația necesară în vederea redeschiderii pârtiei pentru acest sezon. Din păcate, acest lucru nu s-a putut realiza. Sunt multe aspecte tehnice care trebuie luate în considerare. Acreditarea și omologare, revizia instalației de transport pe cablu, curățarea pârtiei de pietre și arbuși. Timpul limitat din septembrie până la căderea primei zăpezi nu a fost suficient pentru a realiza aceste lucruri.

Am pregătit toate actele pentru a face funcțională această pârtie, am intentificat sursa de finanțare și banii există. Îmi doresc ca în primăvară să începem lucrările, iar la finalul acestui an să o punem în funcțiune. Vom defrișa pârtia, deoarece după toți acești ani în care nu a fost folosită au crescut arbuști, au căzut copaci și va trebui să înlăturăm și stâncile care reprezintă un pericol pentru schiori.

Pentru a putea pune în funcțiune pârtia, investiția minimă este de aproximativ 40.000 de euro. Această sumă prevede achiziționarea unui ratrac, reabilitarea instalației de teleschi și amenajarea pârtiei”, a declarat Sergiu Caplea, administratorul Schilift.

În momentul de față Schilift își propune să reabiliteze părtia și să nu o mai înstrăineze cum s-a întamplat în anii precedenți. „Este în interesul nostru să venim în întâmpinarea cetățenilor. Atâta timp cât noi putem să gestionăm singuri pârtia respectivă, nu văd de ce nu am face asta”, a mai adăugat Sergiu Caplea.

Răzvan Todor