Premierul britanic rămâne în funcţie

28

Moţiunea de cenzură la adresa premierului britanic a fost respinsă de Parlamentul de la Londra. 325 de parlamentari britanici si-au exprimat increderea in premierul Theresa May, in timp ce 306 voturi au fost împotriva premierului.

După anunţarea rezultatului votului, Theresa May a invitat partidele parlamentare la discuţii privind Brexit-ul, scrie RRA.

Conform previziunilor anterioare, Theresa May urma să-şi păstreze mandatul, ceea ce s-a şi confirmaţ moţiunea de cenzură iniţiată la adresa guvernului britanic a fost respinsă miercuri seara, în parlamenţ Theresa May rămâne la conducerea executivului de la Londra, după un vot foarte strânş pe care l-a câştigat cu doar 19 voturi în plus. Au fost 225 în favoarea executivului, 206 împotrivă.

Pentru a doua oară în ceva mai mult de o lună, Theresa May s-a confruntat cu un vot de neîncredere. Mai întâi a supravieţuit cu o majoritate de 83 de voturi unei moţiuni interne iniţiate de colegii săi conservatori, acum a trecut şi peste moţiunea iniţiată de liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, cu 19 voturi în plus în favoarea sa. Theresa May are acum la dispoziţie doar câteva zile pentru a reuşi ce nu a putut să facă în ultimele luni, şi anume să găsească o soluţie pentru ca acordul de ieşire din UE să fie aprobat de parlament.

După o perioadă în care a refuzat în mod constant să ia în considerare opiniile parlamentarilor care i se opun, ea a promis că de această dată se va consulta cu reprezentanţii tuturor partidelor şi va prezenta punctul acestora de vedere la Bruxelleş cu o singură condiţie, ca principiile de bază negociate iniţial să rămână valabile şi pentru noul acord, chiar dacă unele dintre acestea au dus în cele din urmă la înfrângerea categorică de ieri din parlament.

foto RRA