Turism la lumina lumânării: Ninsorile au lăsat în beznă staţiunea montană Semenic

890

Ninsorile şi vântul întrerup frecvent alimentarea cu energie electrică a localităţilor din Munţii Semenicului în judeţul Caraş-Severin. De aproape 48 de ore, cabanierii de pe platoul Semenic, dar şi consumatorii din localităţile Gărâna şi Brebu Nou se confruntă cu probleme majore în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică. Reporterul Radio Reşiţa, Hardy Cvoica a stat de vorbă cu Sorin Minda, cabanier în staţiunea Semenic şi a aflat situaţia disperată în care se află de câteva zeci de ore atât intreprinzătorii privaţi, cât şi turiştii plecaţi să-şi petreacă sfârşitul de săptămână la munte:

“Ultimile 48 de ore nu am avut curent, acum iar nu avem… sunt echipe pe traseu şi de la EEI şi de la ENEL Distribuţie, dar e un frig şi o ceaţă şi bate vântul, chiar nu ştiu cum vor rezolva sesizările. Unii au zis că nu s-a înregistrat nicio sesizare cu toate că aveam sesizări făcute, apoi au zis că într-o oră, în trei, în cinci, în şapte. Avem generatoare de curent pe benzină pentru trei zile, sper să se rezolve. Mâine (n.r. sâmbătă, 12 ianuarie) am înţeles că va urca şi prefectul în staţiune şi atunci probabil se va curăţa drumul, va fi şi curent, va fi totul frumos. De dimineaţă am coborât, iar la urcare am întâmpinat nişte greutăţi. Era un utilaj, iar pe munte, spre surpriza mea, erau două utilaje care încercau să facă ceva, dar în condiţiile astea de vânt şi ceaţă nu prea au cum. Turiştii veniţi în staţiune sunt blocaţi aici pentru că ăsta este mersul; dacă încerci să faci o sesizare se întâmplă alte chestii mai urâte şi mai jenante şi-atunci preferi să aştepţi şi să taci. Problema principală a muntelui este că este gestionat de Primăria Văliug care nu are nicio treabă cu staţiunea Semenic. Aici ar trebui un administrator al staţiunii care să aibă cu cine să ia legătura. Noi suntem prea mici, fiecare aşteaptă să se-ntâmple ceva, dar la noi se opreşte circulaţia pe considerentul că nu mai aveţi unde să urcaţi, dar nu face nimeni o parcare. Toţi intreprinzătorii de pe Semenic sunt indignaţi şi îi bate gândul să-şi vândă afacerile şi să plece din munte. Nu mai vrea nimeni să rămână, nu au niciun sprijin, nu au nimic.”

Amintim că, pe şoselele din Caraş-Severin se circulă în condiţii de iarnă, iar participanţilor la trafic le este recomandat să se informeze asupra stării carosabilului înainte să pornească la drum.

Sursa foto: facebook