Centenarul – bucurie “tristă” pentru românii timoceni

98

Anul Centenarului României nu este un prilej de bucurie pentru comunitatea românilor de la Sud de Dunăre, a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa, protopopul de Malainiţa, Bojan Alexandrovici, cel care a readus pe aceste meleaguri ortodoxismul românesc, după 200 de ani.

“Centenarul nu se poate sărbători la noi pentru că sufletele românilor de aici nu au fost integrate în procesul unirii de acum o sută de ani. Am fost lăsaţi deoparte. Aşa că nu ne putem bucura prea mult de faptul că am fost lăsaţi în afara graniţelor României… Ştiind cum a fost, avem în suflet o bucurie amestecată cu tristeţe, o semi-bucurie, pentru că cea mai mare parte a poporului nostru s-a unit într-o ţară mare, România e o bucurie, dar nu putem uita că am fost lăsaţi pe dinafară”, a spus părintele protopop Bojan Alexandrovici.

Nădejdea românilor timoceni este ca, mai ales de Centenar, fraţii din ţara mamă să nu îi uite şi să îi sprijine în lupta păstrării identităţii naţionale pe care nu doresc să o piardă. În acest sens, al asimilării, încercările sunt mari din partea poporului sârb, dar românii de aici, nu îşi doresc deznaţionalizarea.

(Ada Botezan)