Copii marginalizați din Caraș-Severin, ajutați de Parudimos

274

România se doreşte a fi o ţară în care toţi cetăţenii beneficiază de şanse egale, însă suntem departe de acest ideal. Unul din cinci români se confruntă cu sărăcia relativă. Automat, aceștia sunt expuși riscului de excluziune socială, iar copiii sunt cei mai afectați. 

Având ca principal scop diminuarea discrepanţelor de ordin economic, social si educaţional existente în societate, Asociația Nevo Parudimos din Reșița a derulat în Caraș Severin proiectul “Arta Incluzivă – Acces la cultură pentru copiii și tinerii dezvantajați”, prin care s-a propus realizarea unor intervenții culturale, educaționale și creative.

Au fost implicați copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, copii de etnie rommă, proveniți din comunitățile marginalizate localizate în Reșița, Anina și Berliște. Mai exact au fost realizată o cercetare asupra modului în care sunt văzuți tinerii și copii romi, în planurile și strategiile de dezvoltare, culturale și educaționale din județul Caraș-Severin. Rezultatul: incluziunea acestor grupuri de copii, nu reprezintă o prioritate. Drept urmare, copiii au fost implicați în diferite activități culturale și artistice care s-au desfășurat pe parcursul câtorva luni.

În Reșița, în cadrul acțiunilor, tinerii din cartierul Muncitoresc, au învățat despre folclor, dansuri și cântece populare. În cartierul Mociur, doi artiști din Timișoara, au creat cu ajutorul copiilor o serie de materiale foto și video, prin care a fost prezentată viața a comunității.

La Anina acțiunea a constat în 3 activități principale. În cadrul acestora, tinerii au învățat cum să scrie povești, bazate pe faptele din viața lor. Au deprins  tainele creării unei piese de teatru, reușind să realizeze 2 scenete care pot fi puse în practică. În urma unui curs de fotografie, în care copii au pozat punctele de interes din orașul lor, au fost realizate cărți poștale și trimise rudelor acestora din străinătate.

Pentru tinerii din Berliște, a fost amenajată o cameră, unde aceștia să își poată petrece timpul liber și un mic muzeu, cu ajutorul unor voluntari din Timișoara.

Proiectul “Arta Incluzivă – Acces la cultură pentru copiii și tinerii dezvantajați”, a fost un succes în toate cele 4 comunități. Pentru luna noiembrie, membrii asociației și-au propus inaugurarea unui centru de tineret, care va funționa  în incinta sediului asociației Nevo Parudimos.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.