Curtea Constituţională se reuneşte vineri pentru a valida rezultatele alegerilor de duminică
Curtea Constituţională se reuneşte, vineri, în şedinţă, având pe ordinea de zi validarea rezultatelor alegerilor de duminică. În aceeaşi şedinţă va fi dezbătută şi cererea de anulare a alegerilor formulată de candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu.

Articol editat de Valentina Adam, 9 mai 2025, 06:47
Curtea Constituţională se reuneşte, vineri, de la ora 12.00, având două dosare pe ordinea de zi.
Este vorba despre:
1. Dosar nr.1776F/2025 – Cerere de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025
2. Dosar nr.1801F/2025 – Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025
Curtea Constituţională a României a înregistrat, marţi, o cerere de anulare a alegerilor din 4 mai. Solicitarea a fost depusă de candidatul la alegerile prezidenţiale din partea Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu.
El a reclamat, între altele, folosirea unui modus operandi identic cu cel din 2024 (cazul Călin Georgescu), susţinând că ”doi dintre cei 11 candidaţi la prezidenţiale, în speţă George Simion şi Nicuşor Dan, culmea, amândoi au şi intrat în turul doi, au beneficiat de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, similar ca cel din cazul Călin Georgescu, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor”.
Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, marţi seară, rezultatul final al primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din acest an, conform căruia candidatul AUR, George Simion, a obţinut 40,96% din voturile valabil exprimate, candidatul independent Nicuşor Dan – 20,99%, urmat de candidatul alianţei ”România Înainte”, Crin Antonescu – 20,07%.
Conform Legii pentru alegerea preşedintelui, cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării. Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor.
Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
Curtea Constituţională validează rezultatul fiecărui tur de scrutin, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial al României, Partea I, pentru fiecare tur de scrutin şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales.