DSP Caraş-Severin îndeamnă populaţia să se vaccineze împotriva virusului gripal

98

De ziua mondială de prevenire a gripei, marcată astăzi, 30 octombrie, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin îndeamnă populaţia să se vaccineze.

Conform estimărilor un procent de 5 până la 15% din populaţie judeţului Caraş-Severin este afectată anual de infecţii ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripă.

Aceasta afectează toate persoanele, indiferent de vârsta, însă adulţii cu vârsta de peste 65 de ani şi copiii sub 2 ani sunt recunoscuţi ca fiind categoriile cele mai vulnerabile. Acestora li se alătură persoanele care suferă de afecţiuni cronice şi personalul medical.

Măsuri generale preventive:
1. Respectarea regulilor de igienă personală, igiena mâinilor şi a tusei. Încăperea în care se izolează bolnavul trebuie să fie bine aerisită zilnic
2. Evitarea contactul apropiat cu persoanele bolnave.
3. Evitarea aglomeraţiilor (mijloace de transport în comun, spectacole, reuniuni sportive, etc.) deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate 4. Daca sunteţi bolnav, este necesar să vă izolaţi acasă, nu mergeţi la serviciu sau la şcoală şi limitaţi contactul cu alte persoane.
5. Nu vizitaţi persoanele bolnave de gripă, dacă nu este absolut necesar
6. Vaccinarea anuală, înaintea începerii fiecărui sezon gripal. Vaccinarea trebuie efectuată în special de către persoanele aflate în grupele de risc.

Daca sunteţi bolnav, este necesar să vă izolaţi acasă, nu mergeţi la serviciu sau la şcoală şi limitaţi contactul cu alte persoane.

Daiana Roşca