Funicular pentru promenadă: s-ar putea, dar nu se vrea

235

Reşiţa ar putea beneficia de un proiect unic în Europa.

Este vorba despre transformarea funicularului care străbate municipiul în loc de promenadă şi distracţie. O iniţiativă a Uniunii Europene oferă zonelor urbane de pe continent resurse pentru a testa soluţii noi în abordarea provocărilor specifice, având un buget de peste 300 de milioane de euro.

Ar urma ca acest funicular să facă obiectul modernizării, în sensul realizării pe suprafaţa lui a unei promenade, a unui loc de bungee jumping, a unei tiroliene, respectiv a unor mici unităţi de alimentaţie publică. Eu zic că sub această formă, funicularul ar putea fi repus în valoare. Valoarea până la care se poate finanţa un astfel de proiect poate atinge 5 milioane de euro şi pentru ca el să îndeplinească condiţiile de eligibilitate, trebuie să fie îndrăzneş, inovativ şi să nu se fi implementat în nici o parte a Europei. ori eu cred că ar fi ceva extraordinar ca dintr-un funicular-iniţial modalitate de transport a calcarului- să facem cu totul şi cu totul altceva“-a spus reprezentantul Serviciului de proiecte europene din cadrul primăriei, consilierul Marius Lenghel.

Funicularul se află acum în proprietate privată şi, pentru a demara un astfel de proiect trebuie ca administraţia locală să îl deţină. pentru a intra în posesia lui, administraţia locală ar trebui să plătească aproape 130.000 de euro.

Deocamdată, consilierii locali reşiţeni nu au fost de acord cu achiziţionarea acestuia.

Ei au motivat în şedinţa consiliului local în care s-a discutat acest proiect de hotărâre că reşiţenii nu au fost consultaţi cu privire la această chestiune, deşi au fost dezbateri pe acest subiect de câţiva ani buni şi în plus, apare şi în sondajul sociologic efectuat de primăria municipiului cu doi ani în urmă. O altă explicaţie a fost că are nevoie de o expertiză tehnică cu privire la starea lui, ultima vând o vechime de 10 ani şi că proiectul trebuie studiat cu atenţie, nu în regim de urgenţă. Ca urmare, consilierii l-au respins în unanimitate, indiferent de culoarea politică.(Daniela Tudor)