Exploatările de masă lemnoasă, sămânţă de gâlceavă între un ONG de mediu şi RNP Romsilva

295

Pădurea – mărul discordiei în Caraş-Severin.

Incidentul violent din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, petrecut între un reprezentat al unui ONG de mediu şi un angajat al unei firme timişene, care exploatează cu acte în regulă, masă lemnoasă în zona de conservare durabilă a ariei protejate, explicat pentru Radio Reşiţa de şeful administraţiei acesteia.

Nicolae Ifca spune că, Romsilva regretă cele petrecute, însă în România se respectă legea:

“Ne pare rău de incident, precizez însă faptul că în conformitate cu articolul 46/ 2008 a codului silvic, accesul în pădure se face doar în zone amenajate şi pe trasee marcate. Investigatorul ONG-ului face afirmaţii că nu are nevoie de autorizaţii de intrare. Vreau să vă aduc la cunoştinţă că în zona respectivă este un drum forestier, nu un drum public, iar accesul ONG-urilor, instituţiilor de stat şi a persoanelor fizice se face doar cu acceptul administratorilor ariilor protejate sau ai fondului forestier. Menţionez că în zona respectivă este autorizat un agent economic care exploatează masă lemnoasă, iar în conformitate cu zonarea internă a parcului, zona respectivă este în conservare durabilă.”  

Nicolae Ifca a mai subliniat că, incidentul care a avut loc zilele trecute pe Valea Topliţa din zona Comarnic, aparţinătoare Ocolului silvic Reşiţa va fi analizat, iar părţile vinovate vor fi sancţionate conform legii.

Acesta a mai spus că, în ultimele șase luni, Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu și Corpul de Control al Ministerului Mediului au efectuat controale amănunțite pe suprafaţa parcului nefiind descoperite ilegalități.

RNP Romsilva solicită reprezentanților organizațiilor de mediu să se conformeze Legii 46/ 2008, Legii 171/ 2010 și O.U.G. 57/ 2007, pentru a evita pe viitor astfel de incidente.

Amintim că, Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului se întinde pe o suprafaţă de peste 36.660 de hectare şi este o arie protajată de interes naţional şi internaţional.

(Hardy Cvoica)