[FOTO] Elvis Presley: 85 de ani de la naștere!

1053

 Motto: „Talentul înseamnă să fii în stare să vinzi ceea ce simţi. A fi mare înseamnă a fi neînţeles”. Elvis Presley

Povestea lui începea  în ziua de 8 ianuarie 1935,acum 85 de ani,  în Tupelo, un mic orășel din statul american Mississippi, într-o casă modestă, Gladys Presley aduce pe lume doi gemeni. Primul, Jesse Garon s-a născut mort, dar cel de-al doilea, Elvis Aaron Presley s-a născut fără probleme, devenind singurul copil al familiei.

„Fiecare vis pe care l-am avut, l-am împlinit de sute de ori”

Copilul Elvis a crescut în mijlocul familiei, alături de rudele care locuiau în aceeași zonă a orașului Tupelo. Deși trăiau în condiții grele, totuși Vernon și Gladys Presley se străduiau să-i asigure cele necesare micului Elvis, care devenise acum centrul atenției celor doi. În Tupelo, Elvis are și primele contacte cu muzica. De mic cânta în corul bisericii împreună cu familia, muzica și predicile înrădăcinându-se adânc în modul de a gândi al muzicianului. Tot în orașul natal are pentru prima dată ocazia de a-i asculta pe blues-manii negri, care vor avea o mare influență asupra tânărului, alături de muzica country din programele radio pe care le asculta întreaga familie.

„Încă de mic am fost un visător. Citeam poveşti şi deveneam un erou al lor. Mă uitam la filme şi deveneam un erou. Fiecare vis pe care l-am avut, l-am împlinit de sute de ori”, mărturisea Elvis.

Prima apariție pe scenă are loc la vârsta de doar 10 ani, când cântă Old Shep în cadrul unui concurs de tinere talente organizat în Tupelo, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show, câștigând premiul al doilea (cinci dolari și posibilitatea de intra gratis la toate atracțiile târgului). La această vârstă, primește în dar și prima chitară, părinții neputându-și permite bicicleta mult dorită de fiu. În 1948, cu ocazia serbării de final a anului școlar, micul Elvis cânta la chitară și voce piesa Leaf on a Tree (O frunză într-un copac).

 „Orice lucru care nu îi sperie pe copii e de bun gust, după părerea mea. Dacă urăşti o fiinţă umană din cauza rasei din care face parte, atunci urăşti o parte din tine însuţi”.

Astăzi, la 85 de ani de la naștere, Elvis rămâne acelaşi. Timp de 22 de ani, Regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii și a celor din jurul său, făcând 31 de filme și 2 documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri și nenumărate concerte; acestea sunt doar câteva din cifrele ce pot caracteriza o carieră fantastică, din care puține realizări lipsesc. Poate doar un turneu în Europa, Asia sau Australia, dar până la urmă și acestea au fost realizate: în 1997, cu ajutorul tehnologiei s-a pus în scena un concert extraordinar numit Elvis in Concert ’97 în Memphis la Mid-South Colloseum. Elvis a fost acompaniat de peste 30 dintre foștii săi colegi de turnee împreuna cu Orchestra Simfonica din Memphis. Ulterior, în 1999 a avut loc un turneu și în Europa.

„Am învăţat că e important să te inconjori cu oameni care îţi pot oferi puţină fericire, pentru că nu poţi trece prin viaţa asta decât o dată – nu te mai întorci pentru bis”.

În final, dar nu și în ultimul rând, se poate vorbi despre ceea ce este mai puțin cunoscut vis-a-vis de omul Elvis. Este știut faptul că acesta avea obiceiul de a dărui Cadillac-uri, bani și bijuterii, de multe ori sub impulsul momentului. Ceea ce este mai puțin știut este faptul că pe lângă concertele de caritate pe care le dădea periodic, mai avea obiceiul de a-i întreține pe cei din jurul lui: prieteni, familie, chiar și oameni străini, plătindu-le facturile și datoriile, spitalizările, cumpărându-le case sau întreținându-le familiile. Mulți ani de zile acesta a dăruit mai mult de o mie de dolari pe an fiecăruia dintre chitariștii ce locuiau în Memphis, iar activitatea caritabilă a acestuia continuă și în zilele noastre prin intermediul Elvis Presley Charitable Foundation.

    „Bârfa este vorbă mică din minţi mici”.

Pentru milioane de fani, Elvis Presley este încă în viaţă. Moartea sa continuă să genereze controverse şi discuţii aprinse, legenda Regelui rock and roll, dar așa cum afirma bârfa este vorbă mică din minți mici”.

Dacă prima apariție pe scenă are loc la vârsta de doar 10 ani, întors la Graceland, Elvis pregătea ultimele detalii în legătură cu spectacolul ce avea să-l susțină în Portland a doua zi.

A fost   găsit mort a doua zi dimineața, pe  pe 16 august 1977, în urma unui infarct miocardic. Vestea morții sale a lăsat  întreaga lume  în stare de șoc.

Epilog: „Adevărul e ca soarele: poţi să-l cerţi, dar el tot acolo sus va rămâne”.Elvis Presley

Anca Bica Bălălău

Sursa: wikipedia

La mulţi ani, Elvis Presley!