La mulţi ani, Elvis Presley!

781

În ziua de 8 ianuarie 1935, în Tupelo, un mic orasel din statul american Mississippi, într-o casa modesta, Gladys Presley aduce pe lume doi gemeni. Primul, Jesse Garon s-a nascut morţ dar cel de-al doilea, Elvis Aaron Presley s-a nascut fara probleme, devenind singurul copil al familiei. Copilul a crescut în mijlocul familiei, alaturi de rudele care locuiau în aceeasi zona a orasului Tupelo. Desi traiau în conditii grele, totusi Vernon si Gladys Presley se straduiau sa-i asigure cele necesare micului Elviş care devenise acum centrul atentiei celor doi.

În Tupelo, Elvis are si primele contacte cu muzica. De mic cânta în corul bisericii împreuna cu familia, muzica si predicile înradacinându-se adânc în modul de a gândi al muzicianului. Tot în orasul natal are pentru prima data ocazia de a-i asculta pe blues-manii negri, care vor avea o mare influenta asupra tânarului, alaturi de muzica country din programele radio pe care le asculta întreaga familie.

Dupa absolvirea liceului, munceste în diferite fabrici din oraş iar în 1953 înregistreaza primul demo la Memphis Recording Service (mai târziu cunoscut sub numele de Sun Studio) contra sumei de patru dolari. Acesta contine piesele My Happiness (Bucuria mea) si That’s When Your Heartaches Begin (Atunci încep durerile tale de inima) si este facut cadou mamei sale. La începutul anului 1954 înregistreaza un al doilea demo la acelasi studio, iar în vara la sugestia patronului – Sam Phillips – înregistreaza o serie de cinci single-uri printre care si celebrul That’s All Right alaturi de Scotty Moore (chitara) si Bill Black (bas). Alaturi de acestia obtine contracte în mici cluburi din Sud continuând totodata sa lucreze si la Crown Electric. Dupa ce este respins la preselectia pentru Grand Ole Opry fiind îndrumat de organizatori sa se întoarca la slujba sa de conducator de camioane, i se ofera un contract pe un an de zile pentru a cânta în fiecare saptamâna în cadrul programului Louisiana Hayride realizat de KWKH Radio, principalul concurent al Grand Ole Opry. Aici îl întâlneste pe Tom Parker (care se autointitula “Colonelul”), promotor si manager cu care în 1955 va semna un contract.

elvis_presley_biografie

În noiembrie 1955, Elvis semneaza cu RCA Records, Colonel Parker negociind vânzarea tuturor înregistrarilor facute la Sun Studio de catre interpret contra imensei (în acele vremuri) sume de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley. Cele cinci single-uri au fost relansate de catre RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicala. Pe 10 ianuarie 1956, Elvis participa la o sesiune de înregistrari în studioul RCA din Nashville alaturi de grupul back in vocals Jordanaireş unde printre alte piese va înregistra si Heartbreak Hotel. Single-ul Heartbreak Hotel / I Was The One este promovat de RCA si a fost vândut în peste 300.000 de exemplare numai în primele trei saptamâni, fiind si primul single al lui Elvis ce va înregistra vânzari de peste un milion de exemplare, aducându-i interpretului primul disc de aur.

foto: oldiesmusicblog.com

video: youtube