Elevii pot cere schimbarea unui profesor, dacă există susţinerea a două treimi din colegi

Elevii ar putea cere schimbarea unui cadru didactic, dacă există susţinerea a două treimi din totalul de elevi ai clasei, potrivit unui proiect supus dezbaterii publice de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Profesorii consideră că dreptul respectiv al elevilor ar fi o ameninţare la demnitatea şi statutul lor.

Elevii vor putea oferi semestrial, sub protecţia anonimatului, o părere despre cadrele didactice care predau la clasă, vor putea să protesteze, dar şi să solicite schimbarea unui profesor, dacă există susţinerea a două treimi din totalul de elevi ai clasei. De asemenea elevii vor beneficia de decontarea transportului pentru navetă, vor avea dreptul de a urma un curs opţional de la altă clasă, în funcţie de interes, sau vor putea contesta notele. Acestea sunt câteva dintre drepturile tinerilor prevăzute în proiectul privind Statutul elevului, pus sâmbătă în dezbatere publică. Unele dintre punctele prinse în proiectul de statut sunt considerate de bun simţ de către profesori, însă faptul că elevii pot solicita schimbarea unui cadru didactic este considerat un abuz.

„Din 2013, cerem un Statut al Elevului”

 

„Ne chinuim de destul de multă vreme pentru acest statut, mai exact din 2013. Propriu-zis discuţiile pe această variantă a Statutului au început în ianuarie 2016. Sunt multe puncte importante. Chiar la finele săptămânii trecute ceream decontarea transportului pentru elevii care fac naveta, punct care este prevăzut în statutul supus dezbaterii. De asemenea, este important că elevii au dreptul de a nu li se confisca bunurile, inclusiv telefoanele mobile. Până acum se întâmpla ca elevilor să li se ia telefoanele mobile şi să nu li se mai înapoieze timp de un an”, a explicat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţa.

Profesorii, nemulţumiţi că pot fi schimbaţi de elevi

Profesorii nu agreează toate drepturile pe care le cer copiii. Cu toate că multe dintre puncte sunt catalogate de către cadrele didactice ca fiind de bun simţ, dascălii consideră un abuz posibilitatea ca elevii să poată solicita schimbarea lor. „Eu nu sunt de acord cu abuzurile, fie că vin din partea profesorilor, fie că vin din partea elevilor. Nu mi se pare normal ca nişte elevi dintr-o clasă să poată solicita schimbarea unui cadru didactic. Dacă ai o clasă cu elevi de o anumită factură, iar profesorul este mai exigent, elevii ar putea cere pe acest criteriu schimbarea lui. Nu toţi elevii sunt ca Horia Oniţa sau provin de la Colegii Naţionale”, susţine şeful Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor. La rândul lui, psihologul Mihai Copăceanu, este de părere că prevederea potrivit căreia elevii ar putea cere schimbarea profesorului de la clasă este una extremă, şi că mai corect ar fi ca elevii să-şi poată manifesta satisfacţia sau nemulţumirea cu privire la activitatea profesorilor de două ori pe semestru. „Nu am mai văzut o astfel de prevedere în nicio ţară europeană. În primul rând elevii pot fi influenţati, manipulaţi, subiectivi să ceară schimbarea profesorului. În al doilea rând, profesorul nu ar beneficia de respectul şi demnitatea profesiei, iar acest drept al elevului ar interfera cu statutul profesorului”, a explicat pentru „Adevărul” psihologul Mihai Copceanu.

Cu profesorul la mediator

Psihologul Mihai Copăceanu dă o soluţie alternativă schimbării profesorului de către elevi. „Cred că o soluţie mai potrivită ar fi medierea: un profesor mediator, chiar un consilier şcolar să fie mediator între elev şi profesorul vizat şi astfel să se ajungă la un acord. Deşi avem recunoscută medierea şcolară, în statul nu se menţionează deloc. Dacă este vorba de ceva mai grav, atunci ar trebui sesizate autorizatile competente”, a detaliat Mihai Copăceanu, care a menţionat că este de acord cu dreptul elevilor la protest doar că trebuie gândită forma, astfel încât să fie paşincă.

Sursa: adevarul.ro

De același autor

Related Articles