dnaAproape jumătate dintre preşedinţii de Consilii Judeţene au fost trimişi, anul trecut, în judecată, arestaţi sau urmăriţi penal de Direcţia Naţională Anticorupţie. Printre infracţiunile pentru care aceştia sunt cercetaţi amintim abuz în serviciu, trafic de influenţă, luare de mită sau spălare de bani. Printre cei anchetaţi se află şi preşedinţii Consiliilor Judeţene din Timiş, Hunedoara şi Mehedinţi.

Şi în Caraş-Severin anchetele au mers pe bandă rulantă, mai mulţi edili şi funcţionari publici au fost chemaţi să dea cu subsemnatul. Unii dintre ei au fost condamnaţi, în cazul altora anchetele continuă. Cel mai răsunător dosar a fost încheiat săptămâna trecută. Fostul director al  Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Romică Anculia, acuzat de luare de mită, trafic de influenţă şi instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. Fostul primar din Oţelu Roşu, Iancu Simion Simi a primit 3 ani de închisoare cu executare, iar fostul edil din Socol, Valentin Ghiţă, 4 ani.
Numai în cursul lunilor noiembrie și decembrie 2014, în dosare de corupție instrumentate de DNA, au rămas definitive un număr total de 60 hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați 129 de inculpați, la pedepse cuprinse între 10 ani de închisoare și amendă 50.000 lei. Între persoanele condamnate se află: un subsecretar de stat, un viceprimar de municipiu, un primprocuror, un procuror, 11 directori în diferite instituții ale statului (între care 3 directori de la Poșta Română, un director APIA), un profesor universitar, 3 avocați, 3 ofițeri de poliție și 2 primari de comună.
Zilele trecute, procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat că raportul MCV are numai puncte pozitive în ceea ce privește activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ea a vorbit de mai multe ”bile albe” legate de activitatea DNA, printre care încrederea crescută în instituția publică și diversitatea investigațiilor de corupție.
Raportul privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, punctează că activitatea DNA în 2014 a acoperit un spectru larg de cazuri de corupție la nivel înalt, de la toate nivelurile funcției publice și implicând persoane publice din diferite partide politice. Au fost trimiși în judecată și au făcut obiectul investigațiilor foști și actuali miniștri, parlamentari, primari, judecători și procurori cu funcții de conducere importante.

Dumneavoastră câtă încredere aveţi în DNA?