Recomandări pentru circulația rutieră pe vremea rea

DJ 608A, din localitatea Borlova până în Stațiunea Muntele Mic, este în continuare închis temporar circulației rutiere, din cauza condițiilor meteo nefavorabile și a unor copaci căzuți pe carosabil. În zonă s-a acționat pentru degajarea și curățarea părții carosabile, estimându-se redeschiderea segmentului de drum în cursul zilei de sâmbătă.

La fața locului un echipaj de poliție rutieră acționează pentru prevenirea evenimentelor rutiere.

De asemenea, polițiștii rutieri acționează și pe celelalte drumuri publice din județ, pentru monitorizarea traficului și prevenirea evenimentelor rutiere, circulația desfășurându-se în condiții de iarnă.

Totodată, DN 57 rămâne închis în zona Berzasca, până la finalizarea lucrărilor și redeschiderea circulației în condiții de siguranță.

În contextul condițiilor meteorologice din aceste zile, în scopul prevenirii unor evenimente negative, polițiștii rutieri transmit următoarele recomandări:

Informați-vă și pregătiți-vă corespunzător înainte de a pleca la drum, despre condiţiile meteo şi starea drumurilor.

Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.

Anterior deplasării, asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare și verificați nivelul uleiului, combustibilului, antigelului și al lichidului de parbriz.

Atenție la viteza de deplasare! Adaptați-o în funcție de condițiile de drum, astfel încât orice manevră să poată fi efectuată în condiții de siguranță!
Respectați regimul legal de viteză!

Conducătorul auto este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților (…) atunci când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente.

Conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, este permisă doar dacă autovehiculul este echipat cu anvelope de iarnă, conform prevederilor în vigoare.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini este recomandat să folosiți frâna de motor.

Nu bruscați comenzile și păstrați o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Pe timp de ceață şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat!

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Manifestați calm, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule! Să nu uităm de politețea rutieră!

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul în condiții de vizibilitate redusă.

Pietonilor le este recomandat să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Încercați, pe cât posibil, adoptarea unei vestimentații în culori deschise, pentru a putea fi observați cu ușurință.

Totodată, în cazul deplasării pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, pietonii sunt rugați să folosească mijloace de semnalizare luminoasă (lanternă etc.) sau să poarte o vestă reflectorizantă.

De asemenea, reamintim pietonilor să traverseze drumul doar prin locurile permise și după ce s-au asigurat că au fost observați de conducătorii auto. Să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

După cum am amintit, în condiții de vreme rea, vizibilitatea scade așadar acordați șoferilor timp suficient pentru a vă vedea și pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare.

Conduceți în mod responsabil, cu multă atenție!

De același autor

Related Articles