A 42-a zi: Războiul ar putea dura ‘luni, chiar ani’, avertizează secretarul general al NATO

06.04.2022

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a renunţat la dorinţa sa de a pune stăpânire pe toată Ucraina şi războiul riscă să dureze ”luni, chiar ani”, a avertizat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP şi EFE.

Nu avem indicii că Putin a renunţat la ambiţia sa de a controla toată Ucraina şi de a rescrie ordinea internaţională. Trebuie să fim realişti. Războiul poate dura mult timp, câteva luni, chiar ani. Şi acesta este motivul pentru care trebuie de asemenea să fim pregătiţi pentru un parcurs lung, simultan în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, menţinerea sancţiunilor şi consolidarea apărărilor noastre”, a declarat Stoltenberg înaintea începerii unei reuniuni a miniştrilor de externe ai statelor din Alianţa Nord-Atlantică.

El a reafirmat că Moscova pregăteşte o ofensivă în estul Ucrainei pentru a prelua controlul asupra întregii regiuni Donbas şi a realiza ”o punte terestră” cu Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Restricţii de circulaţie, timp de o săptămână, în Hostomel şi împrejurimi.

Şeful Administraţiei Regionale Militare Kiev, Oleksandr Pavliuk, a anunţat că locuitorii din Hostomel şi din satele din apropiere nu vor avea voie să-şi părăsească locuinţele timp de o săptămână. Interdicţia de circulaţie va fi introdusă începând cu data de 7 aprilie, de la ora 6:00, până pe 14 aprilie, la ora 6:00. „Astfel de restricţii temporare sunt necesare pentru ca specialiştii să poată debloca infrastructura şi să o readucă într-o stare de siguranţă pentru întoarcerea oamenilor” – a explicat Kirilenko.
Amintim că oraşul Hostomel a fost eliberat zilele trecute de sub ocupaţia invadatorilor ruşi.(www.rbc.ua)

05.042022

Sirenele antiaeriene au sunat, marți dimineață, în mai toate regiunile din Ucraina, în timp ce noi cadavre ale civililor sunt descoperite în localitățile din jurul Kievului.

Ministerul Afacerilor Externe a decis să expulzeze 10 diplomați ruși, reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România, ca răspuns la crimele odioase comise în orașul Bucea și în alte localități din Ucraina, „pentru care răspunderea aparține Rusiei”.

Ministerul Afacerilor Externe informează printr-un comunicat de presă că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice. Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, se precizează în comunicatul de presă.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat marți că a decis să declare „persona non grata” mai mulți membri ai reprezentanței Rusiei la UE, din cauza unor „activități contrare” statutului lor de diplomați, potrivit Le Figaro.

 Italia a decis să expulzeze 30 de diplomați ruși invocând rațiuni de „securitate națională”, a declarat marți la Berlin ministrul italian al Afacerilor externe Luigi Di Maio, citat de Le Figaro.

Danemarca a decis să expulzeze 15 diplomaţi ruşi, a anunţat marţi ministrul de externe Jeppe Kofod, la o zi după expulzarea masivă de diplomaţi ruşi din Franţa şi Germania din motive similare, informează AFP.

Uniunea Europeană va adopta cel mai probabil miercuri o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, după ce au fost raportate ucideri de civili în nordul Ucrainei de către forțele rusești, afirmă ministrul francez al Afacerilor Europene, Clement Beaune, transmite BBC

04.04.2022

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a acuzat duminică Rusia că a comis un „masacru” deliberat în orașul Bucha din apropierea Kievului și a cerut G7 să impună noi sancțiuni „devastatoare” Moscovei. „Încă ne adunăm și căutăm cadavre, dar numărul a ajuns deja la câteva sute. Cadavrele zac pe străzi. Au ucis civili în timp ce stăteau acolo și când părăseau aceste sate și orașe”, se afirmă într-un comunicat de pe Twitter în care este citat dl Kuleba. Autorităţile din Rusia nu au comentat până acum public afirmațiile. Administraţia de la Moscova a negat anterior în mod repetat afirmațiile ucrainene conform cărora forţele ruse ar fi atacat civili. (Rador)

Premierul canadian Justin Trudeau a condamnat uciderea ‘şocantă şi îngrozitoare’ a unor civili în oraşul ucrainean Bucea, declarând că Rusia poartă responsabilitatea pentru acestea, notează AFP.

Condamnăm ferm uciderea civililor în Ucraina, rămânem mobilizaţi pentru a trage la răspundere regimul rus’, a scris pe Twitter Justin Trudeau. ‘Responsabilii pentru aceste atacuri şocante şi îngrozitoare vor fi aduşi în faţa justiţiei‘, a adăugat el.

Ucraina şi ţările occidentale au acuzat duminică armata rusă de crime de război după ce au fost descoperite gropi comune şi civili ‘executaţi’ la Bucea, în apropierea capitalei Ucrainei Kiev. În aceste gropi comune au fost îngropate peste 400 de cadavre.

AFP a văzut cel puţin 20 de cadavre, toate în haine civile, pe o singură stradă a oraşului.

………………………

Atacul cu rachete de duminică dimineaţa asupra unei rafinării din oraşul ucrainean Odesa, în sudul ţării, nu a făcut victime, a informat colonelul Vladislav Nazarov, de la Comandamentul Operativ Sud al armatei Ucrainei, transmite EFE.

Într-o înregistrare video difuzată pe canalul oficial Telegram al Primăriei din Odesa, Nazarov a menţionat că atacul s-a produs asupra unei ‘infrastructuri critice’ din oraş.

‘Rusia a început cu un atac cu rachete. Regiunea Odesa s-a aflat printre principalele ţinte. Duşmanul a continuat practica sa josnică de atacuri împotriva infrastructurii critice. Fumul era vizibil în unele zone ale oraşului. Toate sistemele şi structurile relevante funcţionează… Nu s-au înregistrat victime‘, a declarat Nazarov.

Mai multe rachete au lovit la ora locală 06:00 rafinăria din Odesa, ale cărei depozite de combustibil sunt în flăcări.

Potrivit EFE, rachetele au lovit această infrastructură situată în nordul oraşului, lângă port, unde ajunge un oleoduct din Rusia.

Exploziile (cel puţin şase de diverse intensităţi) s-au resimţit la kilometri distanţă, iar de la complexul lovit se ridicau trei coloane de fum care putea fi văzute din tot oraşul. Oficialul ucrainean a explicat că pompierii se află la locul impactului şi încearcă să controleze incendiile declanşate de rachete la mai multe depozite de combustibil unde, din când în când, se produc explozii după ce conţinutul depozitelor ia foc.

Duminică dimineaţa au sunat alarmele antiaeriene în Odesa în trei rânduri, potrivit EFE.

În schimb, Ministerul Apărării rus a transmis că atacurile cu rachete lansate de armata rusă în Odesa au distrus o rafinărie de petrol şi trei depozite de combustibil, potrivit Reuters. Ministerul rus a afirmat că instalaţiile erau folosite de Ucraina pentru a-şi alimenta trupele situate în apropierea oraşului Nikolaev.

În fine, ministrul de externe grec, Nikos Dendias, ar urma să sosească ‘foarte curând’ la Odesa, a anunţat duminică MAE elen, citat de AFP.

Ministrul va sosi foarte curând la Odesa. El aduce ajutoare umanitare, care vor fi predate autorităţilor oraşului’, şi intenţionează să discute cu ele ‘crearea unui mecanism permanent de distribuţie a ajutorului umanitar‘. Dendias se va întâlni cu membri ai comunităţii elene din acest oraş situat în sud-vestul Ucrainei şi intenţionează să redeschidă consulatul elen.

Odesa este un port important la Marea Neagră şi principala bază a forţelor navale ucrainene. Oraşul s-a aflat în vizorul forţelor ruse pentru că, dacă ar fi capturat, ar permite Moscovei să construiască un coridor terestru către Transnistria, provincie separatistă a Republicii Moldova. Rusia are amplasate trupe în Transnistria.

De același autor

Related Articles