Meseriaşii sunt pe cale de dispariţie?

instalator

Nu de puţine ori am fost puşi în situaţia de a ni se arde o siguranţă sau de a ni se sparge o ţeavă de apă şi nu am avut la cine să apelăm. În ultima perioada au dispărut foarte mulţi meseriaşi, cum ar fi: zugravii, electricienii, mecanici, instalatorii, meseriaşi de care România ar avea nevoie. Care este motivul acestei crize de meseriaşi prin care trece ţara noastră, la ora actuală?

Între cererea de pe piaţa muncii şi pregătirea absolvenţilor de facultăţi şi şcoli postliceale s-a creat în ultimii douăzeci de ani o prăpastie enormă. Una dintre cele mai grave probleme ale pregătirii absolvenţilor de liceu este slaba îndrumare către specializările cerute pe piaţă. Majoritatea tinerilor continuă să se îndreapte către domeniile care oferă o inflaţie de absolvenţi.

Mulţi dintre muncitori preferă să lucreze în străinătate, unde sunt plătiţi mai bine, a spus majoritatea celor care au intervenit în programul „Bună dimineaţa, Banat!”. „Adevăraţii meseriaşi au îmbătrânit, iar în şcoli nu se mai pune accentul pe formarea de noi meseriaşi”. Un alt ascultător a menţionat că „tineretul preferă munca în străinatate pentru că e mult mai bine platită”.

Carmen din Reşiţa ne-a scris: „sunt în faza în care m-am decis să renovez o simplă bucătărie de bloc- 8 mp- cu faianţă şi zugraveală. Dupa multe săpături pe la toate cunoaştinţele ,,,, în final după ce găsesc o persoană, care la prima vedere îmi inspiră încredere, am parte de un mare şoc la auzul preţului la manoperă…. efectul WOOOW !!! —- când am auzit suma, îmi venea să întreb dacă nu cumva în preţul lansat erau şi materialele … si concluzia e clară…. meseriaşii care mai sunt în ţară ştiu deja că sunt pe cale de dispariţie şi atunci, cum este şi firesc, ştiu să îşi vândă munca!”

Voi ce credeţi, adevăraţii meseriaşi sunt pe cale de dispariţie?

De același autor

Related Articles